Nema ih – Rusi to znaju

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 14:43

"Nema ih – Rusi to znaju"

Zapadu praktično nije preostalo prenosivih protivvazdušnih sistema "stinger" za Oružane snage Ukrajine, piše "Njuzvik".

"‘Stingera’ praktično više nema i Rusija to sada zna", izjavio je za portal vojni ekspert Alan Or.

Odsustvo ovih sistema otežalo je kontraofanzivu Kijeva, jer bez kontrole vazdušnog prostora ukrajinske snage ne mogu da savladaju ruska minska polja i suprotstave se artiljeriji, navodi se u članku. Ovi sistemi pomažu vojnicima bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vazdušne podrške da napadnu protivnički avion. Prvi put su proizvedeni 1978. godine i od tada su više puta unapređeni. Kako je ranije za portal „Difens van“ izjavio predsednik kompanije koja ih proizvodi, „Rajteon“, Ves Kremer, korišćenje 3D štampanja i automatizacije nije moguće u proizvodnji „stingera“, jer bi to značilo redizajn oružja i dugotrajan proces sertifikacije oružja. Zbog toga ovo oružje mora da se proizvede na isti način kao i pre četiri decenije. "Vraćali smo penzionere koji su u svojim 70-im godinama", rekao je Kremer, navodeći da se u proizvodnji koriste decenijama stari nacrti. "Izvlačimo opremu za testiranje iz skladišta i skidamo prašinu sa nje", dodao je on. Kompanija je takođe redizajnirala neke komponente oružja, jer je elektronika korišćena za rakete zastarela.Uz pomoć ovih sistema, ukrajinska vojska mogla bi da zadržava neke visine, a sada se primećuje njeno povlačenje na svim frontovima, zaključuje se u članku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZAPAD OSTAO BEZ "STINGERA"? Nema više prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema za Ukrajinu

Izvor: Blic, 03.Jul.2023, 14:32

Nedeljnik "Njuzvik" piše da je Zapad ostao bez prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema "stinger", koje bi mogao isporučivati oružanim snagama Ukrajine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.