Nekoliko frakcija ukrajinske rade planira da pokrene postupak opoziva Porošenka

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2017, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko frakcija ukrajinske rade planira da pokrene postupak opoziva Porošenka

Nekoliko frakcija Vrhovne rade Ukrajine planira da pokrene postupak opoziva predsednika Petra Porošenka, piše list „Izvestija“ pozivajući se na izvore u stranci Batkivščina (Otadžbina).

Inicijator procedura je liderka partije Julija Timošenko. Prema rečima sagovornika lista, Batkivščina jednoglasno podržava ovu inicijativu, jer „više nije moguće tolerisati korupciju i zloupotrebu vlasti“.

Ideju za opoziv podržava Opozicioni blok i partija Samopomoć, kao i veliki broj vanstranačkih poslanika. Prema rečima jednog od sagovornika „Izvestija“, u završnoj fazi je spremna da ga podrži i Radikalna partija Olega Ljaška, ali tek nakon „konačnog shvatanja rasporeda“.

Narodni poslanik Batkivščine smatra da postoji najmanje šest razloga za opoziv Porošenka, među kojima je najvažniji neispunjavanje predsedničkih ovlašćenja u nizu aspekata.

Još jedan narodni poslanik Baktivščine Sergej Vlasenko izjavio je da je Porošenko zaradio „pet opoziva“.

Postupak za opoziv predviđen je Ustavom Ukrajine, ali u praksi zbog nedostatka odgovarajućeg zakona zasad je gotovo nemoguće da se sprovede. Bivši ministar pravde Jedena Lukaš potvrdila je za „Izvestija“ da je jedini način da se član o opozivu sprovede uvođenje zakona koji bi regulisao ovu proceduru.

Novine navode da je nacrt zakona već unet u parlament i trebalo bi da bude razmotren u najskorije vreme.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.