Neimenovani zvaničnik: SAD sa Rusijom spremne za razmatranje uzajamnog ograničavanja vojnih vežbi i razmeštanja raketa

Izvor: VOA, 08.Jan.2022, 22:07

Neimenovani zvaničnik: SAD sa Rusijom spremne za razmatranje uzajamnog ograničavanja vojnih vežbi i razmeštanja raketa

Sjedinjene Države i njeni saveznici spremni su sa Rusijom, u okviru razgovora o Ukrajini, da razmatraju mogućnosti svake od strana da ograniče vojne vežbe i razmeštanje raketa u regionu, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije – objavila je agencija Rojters. Razgovori zvaničnika dve strane trebalo bi u ponedeljak da počnu u Ženevi. Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena rekao je da SAD nisu spremne da razmatraju ograničenja u smislu raspoređivanja američkih trupa ili o položaju snaga SAD-a u zemljama NATO-a u regionu. Razgovori predstavnika SAD i Rusije, kao i Severnoatlantske alijanse sa ruskom stranom organizuju se naredne sedmice u jeku napetosti u vezi sa Ukrajinom – pogotovo nakon razmeštanja velikog broja ruskih trupa na granici sa tom zemljom. Dok su zapadni saveznici takve poteze tumačili kao najavu moguće invazije Rusije na Ukrajinu – ruska strana je to negirala tvrdeći da vojne snage ima pravo da razmešta na sopstvenoj teritoriji. Takođe, Kremlj je od Zapada zatražio bezbednosne garancije koje obuhvataju prekid navodnog širenja Severnoatlantske alijanse (NATO) na istok i vojne saradnje sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija. Susretu američkih i ruskih zvaničnika prethodio je telefonski razgovor Džozefa Bajdena i Vladimira Putina održan 30. decembra uoči Nove godine na kom je američki lider od ruskog zatražio da stiša tenzije sa Ukrajinom. Osim toga dvojica državnika upozorila su jedan drugog da bi rast napetosti povodom Ukrajine mogao da naruši odnose između Sjedinjenih Država i Rusije. Inače, Bajden i Putin su u decembru 2021. razgovarali dva puta. Rusija i NATO trebalo bi da razgovaraju 12. januara, a širi sastanak koji će obuhvatiti Moskvu, Vašington i druge evropske zemlje trebalo bi da se održi dan kasnije.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

„SAD ne planiraju da razmeste ofanzivno oružje na teritoriji Ukrajine“

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2022, 11:48

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da razmeste ofanzivno oružje na teritoriji Ukrajine i smatraju da je moguće da se o tome dogovore sa Rusijom, rekao je novinarima visoki zvaničnik američke administracije. Bela kuća je podsetila da je Moskva izrazila zabrinutost zbog mogućnosti razmeštanja...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.