Nećemo biti neprijatelji Rusije

Izvor: B92, 22.Mar.2014, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo biti neprijatelji Rusije"

Beograd -- Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je, povodom krize u Ukrajini, da Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

"Stav Srbije prema situaciji u Ukrajini mora da bude i biće potpuno odgovoran i neće ga donositi tehnička vlada, ali Srbija će poštovati svoje obaveze na putu ka EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji, izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dodikom.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet u međunarodnom pravu, ali nemojte da nam o tome govore oni koji su ga ovde zgazili", rekao je Vučić.

Milorad Dodik kaže da je za Republiku Srpsku referendum na Krimu demokratski izraz volje naroda, kao i da Republika Srpska prati sva slična svetska iskustva i radiće na primerima najboljih iskustava "kada za to dođe vreme".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je sinoć da je stav Srbije povodom događaja u Ukrajini "poznat i nepromenjen", ali nije navelo kakav je to stav.

"Srbija je na putu ka EU, ona poštuje svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji i to je sve što mogu u ovom trenutku da vam kažem", rekao je on. Predsednik RS Milorad Dodik je nedvosmisleno rekao da je Republika Srpska na strani Rusije.

"Mi ne možemo kao Dodik da stanemo na jednu stranu, mada ja to razumem. Vlada Srbije u tehničkom mandatu ne može da se izjašnjava prema ukrajinskoj krizi, a svakako nije mudro ni uvesti sankcije Rusiji niti napustiti naš evropski put. Srbija će pokušati da zaštiti svoje interese i ida se ponaša odgovorno i zato naš stav mora da bude balansiran, odgovoran i ozbiljan", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se ne radi o balansiranju izmedju Evrope i Rusije, jer srpska vlada nije ni ruska ni nemačka, već vlada Srbije, poručivši da ako neko hoće da ima drugu vladu, ide na izbore i izabere je vodeći računa o interesima gradjana Srbije.

"Pitam vas za koju politiku mislite da bi bila dobra za Srbiju. Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima. Ja mislim da to nije odgovorno. Hoćete li da kažemo da podržavamo narušavanje teritorijalno interriteta pa da nam kažu odrekli ste se Kosova ili da kažemo da ćemo da napustimo evropski put? Kažite koje je to genijalno rešenje", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.