Neće se desiti nova Srebrenica, jer ovo je drugačija zemlja

Izvor: B92, 13.Dec.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neće se desiti nova Srebrenica, jer ovo je drugačija zemlja"

Kijev -- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da se u Donbasu neće desiti Srebrenica, jer je Ukrajina "drugačija zemlja koja poštuje svoje građane".

"Mi smo drugačiji ljudi, slobodni, demokratski. Shvatamo da tamo žive Ukrajinci. I mi poštujemo građane Ukrajine... Neće biti nikakvog masakra... Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život. Stoga, ne vidim takve zaključke", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Zelenski u intervjuu za televiziju "1+1".

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi u Donbasu mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu gradjana Donbasa, preneo je Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra takodje da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promeniti, a posebno one koje se odnose na graničnu kontrolu.

„Prošle su četiri godine od Minska. Sve se menja u našem životu. I mi shvatamo da nismo mi, kao administracija, potpisali Minsk, ali smo mi, kao vlada, dužni da ispunimo uslove na koje je vlada tada pristala“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je, ipak, siguran da neke stvari mogu da budu promenjene.

"Neke stvari ćemo promeniti, jer upravo predaja ukrajinske državne granice pod našu kontrolu posle izbora – to definitivno nije naš stav“, istakao je ukrajinski predsednik.

Ranije je zvanični predstavnik Kijeva Aleksej Reznjikov izjavio da će Ukrajina do sledecg „normandijskog“ samita pripremiti amandmane na Minske sporazume o rešavanju situacije u Donbasu.

Predstavnik Rusije u Minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov nazvao je to provokacijom koja može da iskomplikuje situaciju.

Putin je na samitu u Parizu naveo da Minsk ne može da se prepravlja: sve tačke su povezane i sve se može izgubiti.

Zelenski je na „normandijskom samitu“ u Parizu izjavio da insistira na tome da se ukrajinskoj vojci preda kontrola granice sa Rusijom pre održavanja izbora u Donbasu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je da je sporazumima iz Minska prvo predvidjeno održavanje izbora, a zatim odluka o granici.

Zelenski je, takođe, rekao da je na sastanku sa ruskim liderom u Parizu shvatio da je počeo dijalog i da strane mogu da se dogovaraju o rešavanju situacije u Donbasu. "Jasno sam shvatio da smo započeli dijalog, da možemo da se dogovaramo. To neće biti brzo, ali će biti“, rekao je Zelenski.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VLADIMIR ZELENSKI PORUČIO: U Donbasu neće biti druge Srebrenice, Ukrajina je drugačija zemlja! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 13.Dec.2019

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da se u Donbasu neće desiti Srebrenica, jer je Ukrajina "drugačija zemlja koja poštuje svoje građane".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.