Ne znate Ruse. Niste spremni za njih

Izvor: B92, 10.Avg.2023, 08:41

"Ne znate Ruse. Niste spremni za njih"

Zapadni instruktori ne mogu efikasno da obuče ukrajinske vojnike za borbe protiv ruske vojske zbog nedostatka potrebnog iskustva.

To smatra novinarka Izobel Košiv u članku objavljenom na portalu Otvorena demokratija (Open Democracy).

Ukrajinski vojnici nisu obučeni za pravi rat, smatra ona. Po njenim rečima, pripadnici 41. brigade Oružanih snaga Ukrajine u razgovoru sa njom kritikovali su obuku zapadnih instruktora koji "ne razumeju protiv kakvog neprijatelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se borimo".

Prema njihovim rečima, tokom obuke instruktori NATO-a previše obraćaju pažnju na primere iz operacija na Bliskom istoku, gde je glavno bilo čišćenje objekata i identifikovanje militanata među civilnim stanovništvom. Za ukrajinske vojnike to "u suštini nije važno", kažu vojnici.

"Ne želim ništa da kažem protiv naših partnera, ali oni ne razumeju baš našu situaciju i kako se borimo, tako da se glavna i kompleksna obuka odvijaju ovde (u Ukrajini)", rekao je novinarki narednik ukrajinske vojske sa kodnim imenom "Holanđanin".

On je dodao da su se "najvećim delom (zapadni instruktori) borili u urbanim uslovima, dok smo mi uglavnom na ravnom terenu".

Ranije je i list Obzerver povezao sporost ukrajinske kontraofanzive sa činjenicom da je Zapad napravio greške u obuci ukrajinskih oružanih snaga. Navodno, zapadni instruktori su dugo oklevali da započnu obuku ukrajinskih vojnika saradnji sa nekoliko rodova vojske na bojnom polju, vršeći obuku jedinica pojedinačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.