Ne verujte u Putinove laži

Izvor: B92, 29.Nov.2018, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne verujte u Putinove laži"

Kijev -- Predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da anektira celu Ukrajinu. Pozvao je i Merkelovu da podrži Kijev.

Porošenko je u intervjuu za današnji nemački "Bild" i medijsku grupu "Funke" odbacio tvrdnje Rusije da su tri ukrajinska broda ilegalno ušla u ruske vode u Azovskom moru u nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da je to bila provokacija.

"Ne verujte u Putinove laži. Putin želi staro rusko carstvo, Krim, Donbas, celu zemlju. Kao ruski car, kako sebe vidi, njegovo carstvo ne može da funkcioniše bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju", rekao je Porošenko.

On je pozvao Nemačku, koja je najveći kupac ruskog gasa, da obustavi izgradnju gasovoda Severni tok 2 koji bi omogućio Rusiji da direktno snabde Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu.

"Treba nam snažna, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije. To znači i zaustavljanje projekta gasovoda Severni tok 2", kazao je ukrajinski predsednik, prenosi Rojters.

Porošenko je takođe pozvao na stacioniranje brodova NATO-a u Azovskom moru.

Podsetimo, do ozbiljnog zaosštravanja odnosa između Ukrajine i Rusije došlo je u Kerčkom moreuzu kada su ukrajinski brodeovi ušli u teritorijalne voide Rusije. Rusi krive Ukrajince i tvrde da je to urađeno namerno kao provokacija, a Ukrajinci tvrde suprotno - da su sve iscenirali Rusi.

Kao rezultat tog sukoba je proglašenje ratnog stanja stanja u delu Ukrajine, kao i dodatno naoružavanje ruskih snafga kod Krima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.