Ne smemo potceniti rusku vojsku, nije se iscrpela. Oni ni ne broje mrtve

Izvor: B92, 23.Jun.2022, 22:57

"Ne smemo potceniti rusku vojsku, nije se iscrpela. Oni ni ne broje mrtve"

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je ostalim zapadnim zemljama da prave grešku ako podcenjuju rusku vojnu moć u Ukrajini.

"Čula sam da se priča, znate, da više ne postoji pretnja jer su se iscrpili", kazala je Kalas u intervjuu za AP. "Ne, nisu!", upozorila je. "Imaju još puno vojnika koji mogu da dođu i bore se. "Oni ni ne broje živote koje gube. Ne broje ni artiljeriju koju tamo gube", istakla je ona.

"Ne mislim da bi trebalo da ih potcenimo na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duži rok i mislimo da oni ne mogu da nastave", rekla je Kalas. Pozvala je i Evropu da osigura progon osoba koje čine ratne zločine i pokušavaju da sprovedu genocid.

Ruski predsednik Vladimir Putin, istakla je Kalas, je do sada izbegao bilo kakvu kaznu za pripajanje poluostrva Krim 2014. godine, kao i za podržavanje oružane pobune u regionu Donbas, u kojoj je poginulo preko 14.000 ljudi čak i pre ovogodišnjeg početka rata u Ukrajini.

Kalas je upozorila i da bi bila greška pregovarati o mirovnom sporazumu u kojem bi se Ukrajina odrekla dela teritorije. "Bitno je da ne počinimo ponovo istu grešku kao što smo učinili na Krimu, u Donbasu, u Gruziji... Istu smo grešku učinili već tri puta, govoreći da je cilj pregovarati, mirovni sporazum. Jedino što Putin čuje od toga je 'Ja ovo smem da radim jer neće uslediti nikakva kazna'", rekla je Kalas i dodala da se "svaki sledeći put ponavlja s više ljudske patnje nego prošli put".

Estonska premijerka smatra i da nije problematično što sankcije pogađaju ruske građane, dok za sada nemaju nikakvog uticaja na Putina. "Mislim da ruska populacija mora da oseti posledice, jer kad pogledate, podrška Putinu je vrlo visoka", kazala je.

"Ruski vojnici se hvale zločinima pred svojim ženama i majkama. I ako žene i majke kažu 'u redu je šta radiš tamo'... Mislim, ovo je takođe rat koji Rusija i ruski narod održavaju u Ukrajini", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.