Ne postoji čarobni štapić za Ukrajinu – UK

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2023, 15:06

Ne postoji čarobni štapić za Ukrajinu – UK

  Sukob između Rusije i Ukrajine će se verovatno nastaviti i sledeće godine, izjavio je u utorak britanski ministar odbrane Ben Volas.
„Optimističan sam da će između ove i sledeće godine Ukrajina nastaviti da ima zamah i poziciju snage“, rekao je Volas novinarima tokom putovanja u Vašington, a prenosi Njujork tajms. Volas je, međutim, upozorio da „neće biti ni jednog magičnog trenutka da Rusija propadne”. Velika Britanija je bila jedan od glavnih podržavalaca Kijeva, snabdevajući zemlju teškim naoružanjem, uključujući tenkove Čelendžer 2. Britanija je obučila 10.000 ukrajinskih vojnika, prema Ministarstvu odbrane, i obećala da će ove godine obučiti još 20.000. Proteklih nekoliko meseci Kijev je otvoreno govorio o planiranoj kontraofanzivi, ali nije javno otkrio raspored. Ukrajinski zvaničnici su, međutim, rekli da će raspored i uspeh poduhvata u velikoj meri zavisiti od nabavke zapadnih tenkova i druge opreme. Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za AP u ponedeljak da će pritisak početi u odgovarajuće vreme kada zemlja bude spremna. Premijer Denis Šmigal je nedavno rekao da će ofanziva početi „u najskorije vreme”. Šmigal je naveo da nedavno curenje dosijea Pentagona, koji uključuju izveštaje o tome kako su zapadne zemlje obučavale i opremale ukrajinske trupe, neće promeniti planove za kontraofanzivu. Međutim, izvor blizak predsedniku Vladimiru Zelenskom rekao je za CNN da je Kijev promenio neke od svojih planova zbog curenja informacija. Neki zapadni lideri, uključujući generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, upozorili su da bi sukob, koji je izbio u februaru 2022. godine, mogao da traje godinama. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da je Vašington odlučan da podrži Kijev „koliko god bude potrebno“. Kremlj je ovog meseca saopštio da ruska vojska „pažljivo prati“ informacije u vezi sa planovima Ukrajine. Moskva je takođe više puta izjavljivala da zemlje koje šalju oružje Kijevu postaju de fakto strane u sukobu. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.