Navaljni iz zatvora udara na Putina: Pokrećemo veliku kampanju

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 23:36

Navaljni iz zatvora udara na Putina: Pokrećemo veliku kampanju

Aleksej Navalnni, zatvoreni ruski opozicionar, najavio je danas pokretanje kampanje protiv rata u Ukrajini.

"Danas počinje još jedno suđenje, koje će mi uveliko produžiti mandat. Ali ne želim ovaj dan iskoristiti za izazivanje saosećanje prema meni i drugim političkim zatvorenicima", saopštio je Navaljni.

"Želim iskoristiti ovaj dan da objavimo naš novi, vrlo važan projekt. Veliku mašinu za agitaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mašinu za istinu. Ne samo da to želimo učiniti, nego ćemo to svakako napraviti kako bismo udružili snage u borbi protiv Putinovih laži i licemerja Kremlja", dodao je Navaljni.

"Povešćemo izbornu kampanju protiv rata. I protiv Putina. Upravo tako. Dugu, tvrdoglavu, iscrpljujuću, ali izuzetno važnu kampanju, gde ćemo ljude okrenuti protiv rata. Povešćemo telefonske ankete, komunicirati s Rusima putem aplikacija i društvenih mreža pod kontrolom Kremlja kako bismo ih uverili da glasaju protiv rata", navodi opozicionar, a prenosi CNN.

Podsetimo, Navaljni (47) se suočava s novim suđenjem zbog optužbi za ekstremizam zbog kojih bi mogao biti decenijama u zatvoru. Već služi devetogodišnju kaznu zbog kršenja uslovnog otpusta, prevare i nepoštovanja suda. On i njegove pristalice insistiraju na tome da su njegovo hapšenje i zatvaranje 2021. bili politički motivisani.

Novo suđenje počinje danas u kaznenoj koloniji u kojoj se nalazi Navaljni, smeštenoj 250 kilometara istočno od Moskve. Navaljni se suočava s višestrukim optužbama, uključujući onima za stvaranje ekstremističke mreže i finansiranje ekstremističkih aktivnosti.

Rekao je da bi mu zatvorska kazna, ako bude osuđen za spomenute optužbe, mogla biti produžena za 30 godina. Najnovije optužbe protiv Navaljnog dolaze u trenutku kada Kremlj intenzivira svoj obračun s protivnicima, više od godinu dana nakon invazije na Ukrajinu, piše BBC.

Navaljni je rekao da su mu tužitelji dali 3828 stranica u kojima su opisani svi zločini koje je navodno počinio dok je bio iza rešetaka. Između ostalog, optužen je za finansiranje ekstremističkih aktivnosti, javno poticanje na ekstremističke aktivnosti i "rehabilitaciju nacističke ideologije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.