Nastavljen rusko-ukrajinski spor oko gasa

Izvor: RTS, 02.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen rusko-ukrajinski spor oko gasa

EU poziva na hitno uspostavljanje pune isporuke gasa. U ponedeljak, u Briselu vanredni sastanak na kojem će se razmatrati rusko-ukrajinska kriza. Rusija optužila Ukrajinu da krade gas namenjen Evropi. Juščenko uputio pisma liderima sveta.

Evropska unija pozvala je na hitno uspostavljanje isporuke ruskog gasa u punom obimu za zemlje članice EU, navodeći da snabdevanje i tranzitne obaveze moraju biti ispunjeni pod svim uslovima.

"Energetski odnosi između EU i njenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suseda moraju da budu zasnovani na pouzdanosti i predvidljivosti", saopštilo je češko predsedništvo EU, nakon informacija o otežanom snabdevanju gasom za nekoliko članica.

"Postojeće obaveze o snabdevanju i tranzitu moraju da budu poštovane pod svim uslovima. Evropska unija poziva na hitno rešenje komercijalnog spora o snabdevanju gasom između Ruske Federacije i Ukrajine i na hitno uspostavljanje isporuke gasa u punom obimu za sve zemlje članice EU", navodi se u saopštenju.

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko uputio je pisma liderima više država i šefu Evropske komisije u kojima objašnjava situaciju nastalu početkom ove godine u vezi sa isporukama gasa Ukrajini i Evropi, saopštila je pres-služba predsednika ukrajinske države.

Za vreme pregovora sa Rusijom ukrajinska strana se pridržavala dogovora postignutih između predsednika dve zemlje 12. februara 2008. godine i uzajamnih obaveza fiksiranih u memorandumu između vlade Rusije i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u gasnoj sferi od 2. oktobra 2008. godine, napisao je Juščenko, prenosi RIA Novosti.

Češko predsedništvo Evropske unije sazvalo je za ponedeljak, 5. januar, vanredni sastanak predstavnika te organizacije, koji će razmatrati rusko-ukrajinsku krizu oko gasa, saopštio je portparol predsedništva EU Radek Honzak.

"Smatramo da je situacija toliko eskalirala da zahteva vanredni sastanak", izjavio je Honzak.

Sastanak će biti na nivou ambasadora, a njegov cilj je, prema rečima Honzaka, razmena informacija o gasnim potrebama zemalja članica, razgovor o sporu i razmatranje koordinisanog odgovora.

Honzak je dodao da se predsedništvo EU sastalo sa ukrajinskom stranom, a da će sutra razgovarati sa Gaspromom.

"Apelujemo na njih da pronađu rešenje za ovaj trgovinski spor pre nego što bude pogođeno snabdevanje EU", rekao je Honzak.

Ukrajinska delegacija, predvođena ministrom goriva i energetike Jurijem Prodanom, razgovarala je u Pragu sa češkim premijerom Mirekom Topolanekom i vicepremijerom Aleksandrom Vondrom o problemima sa ruskim gasom i komplikacijama koje mogu da ugroze isporuke za evropska domaćinstva i preduzeća.

Češka kao predsedavajuća EU upozorila je da je neprihvatljivo da trgovinski spor između ruskog "Gasproma" i ukrajinskog Naftogasa ugrozi isporuke ruskog gasa Evropi.

Ukrajinska delegacija prenela je uveravanja predsednika Viktora Juščenka da Kijev želi da obnovi prekinute pregovore i da se nada da bi dogovor mogao da bude postignut do 7. januara.

Rusija optužila Ukrajinu za krađu gasa

Rusija je optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog ostatku Evrope, dan pošto joj je obustavila isporuke tog energenta zbog neslaganja oko cene.

"Ukrajinska strana je otvoreno priznala da krade gas i da se toga ne stidi", rekao je portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

Kuprijanov je rekao da se Ukrajina složila da 3. januara prosledi Evropi 296 miliona kubnih metara gasa, a ne 303 miliona kubnih metara koliko je Rusija tražila.

Ukrajina je ranije rekla da dnevno skreće sa rute za Evropu 21 milion kubnih metara gasa, kako bi održala pritisak u svom gasovodnom sistemu i omogućila njegovu protočnost.

Gasprom je saopštio da je na ukrajinske akcije odgovorio povećanim izvozom preko alternativnih kanala, uključujući i Belorusiju.

Poljski gas-operateri su u specijalnom saopštenju izvestili  da je dotok ruskog gasa u Poljsku preko Ukrajine počeo da se smanjuje, ali da se to kompenzuje povećanjem količina gasa koji stiže preko Belorusije.

Direktor rumunskog "Transgasa" Joan Rusu je saopštio da je snabdevanje gasom Rumunije naglo opalo danas za 30-40 odsto.

Rusu je naveo da je dnevna količina od 10 miliona kubnih metara gasa smanjena od večeras na tri miliona, koliko Rumunija ima uskladišteno u podzemnim depoima, preneo je Rojters.

Uzbuna u EU

Londonski "Gardijan" piše danas da je u čitavoj Evropi u četvrtak nastala prava uzbuna posle vesti da je Rusija zaista prekinula isporuke gasa susednoj Ukrajini.

U uredničkom komentaru, list navodi da je najnoviji u nizu okršaja Kijeva i Moskve oko cene gasa ponovo "iz naftalina" izvukao pitanje - da li Evropa treba da pokuša da se potpuno mane uvoza gasa iz Rusije, kako ne bi zavisila od Gaspromovih odnosa sa kooperantima.

Evropski zvaničici zbog toga već nekoliko nedelja jure od Brisela do Turske i Azerbejdžana i nazad, piše "Gardijan", u pokušajima da osiguraju zalihe gasa iz još nepostojećeg gasovoda Nabukom koji bi, kada bude izgrađen, trebalo da doprema gas iz Kaspijskog basena, preko Balkana, do evropskih zemalja i sve to zaobilazeći rusku kontrolu.

Češka, koja je od 1. januara na čelu Evropske unije, već je istakla da je gasovod Nabuko "politički neophodan projekat".

Međutim, navodi "Gardijan", Rusija paralelno planira još dva, uslovno rečeno, "politička projekta" - izgradnju gasovoda "Južni tok" na gotovo istoj trasi kao i Nabuko, i "Severni tok", na severu Evrope.

Uprkos tome što se svaki od ova tri projekta trenutno suočava sa specifičnim problemima, male su šanse da će u dogledno vreme evropska žeđ za ruskim gasom pasti, a "gasne igre bez granica" između Moskve i evropskih prestonica će, po svemu sudeći, trajati godinama, prenosi Bi-Bi-Ci, u programu na srpskom jeziku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija optužila Ukrajinu da krade gas namenjen Evropi

Izvor: Kurir, 02.Jan.2009

MOSKVA, 2. januara 2009. (Beta-Rojters) - Rusija je danas optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog ostatku Evrope, dan pošto joj je obustavila isporuke tog energenta zbog neslaganja oko cene. "Ukrajinska strana je otvoreno priznala da krade gas i da se toga ne stidi", rekao je portparol ruskog gasnog...

Nastavak na Kurir...

EU sazvala vanredan sastanak o krizi oko gasa

Izvor: Capital.ba, 03.Jan.2009, 08:37

BRISEL, Češko predsjedništvo Evropske unije sazvalo je za ponedeljak, 5. januar, vanredan sastanak predstavnika te orgamizacije, koji će razmatrati rusko-ukrajinsku krizu oko gasa, saopštio je portparol predsedništva EU Radek Honzak. 'Smatramo da je situacija toliko eskalirala da zahtijeva vanredni...

Nastavak na Capital.ba...

EU i dalje strahuje od mogućnih prekida isporuke gasa

Izvor: Capital.ba, 03.Jan.2009

BRISEL/MOSKVA, Zemlje Evropske unije i dalje strahuju od mogućnih prekida u snabdijevanju gasom, nakon što je Rusija obustavila isporuke Ukrajini, zbog nesporazuma oko cijuene i optužila Ukrajinu za krađu gasa namijenjenog zapadnom tržištu, prenosi danas britanski Rojters. Evropski potrošači,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.