Nastavljaju se napadi na pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2017, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljaju se napadi na pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Ukrajini

U Ukrajini se nastavljaju napadi na pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.
Prema podacima informaciono-prosvetiteljskog odeljenja Ukrajinske pravoslavne crkve, ekstremisti iz „Desnog sektora” su u Ternopoljskoj oblasti Ukrajine zauzeli hram Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije posvećen Stefanu Prvomučeniku.

Prema podacima crkve, u selo Kotjužini su u prepodnevnim časovima došli radikalni desničari kako bi navodno obezbedili red. Na zajedničkom sastanku sela oni su zastrašivali vernike i tražili da im se ne dozvoli da se mole u crkvi Moskovske patrijaršije, koja po zakonu pripada njihovoj zajednici. Ukrajinska pravoslavna crkva ističe da značajan deo sela nije podržao zahtev desničara, prenosi „Vzglяd”.

U Ukrajini se nastavljaju napadi i progoni protiv pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Krajem januara u Ukrajini je prebijen starešina hrama UPC Moskovske patrijaršije. Istog dana u Odeskoj oblasti su zapaljeni hram i dečja ambulanta.

U novembru prošle godine patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je izjavio da Ruska pravoslavna crkva nikad neće pristati na nezavisnost Ukrajinske crkve od Moskovske patrijaršije, a takođe je pozvao starešine lokalnih crkava da čuvaju jedinstvo pravoslavlja.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Ruska reč

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.