Nastavljaju se dolasci evropskih zvaničnika u Kinu: Evo o čemu će se govoriti u Pekingu

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 15:22

Nastavljaju se dolasci evropskih zvaničnika u Kinu: Evo o čemu će se govoriti u Pekingu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok stigla je u posetu Kini.

Tokom dvodnevnog boravka trebalo bi da se susretne s ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, a u središtu razgovora bi trebalo da bude rat u Ukrajini.

"To koju ulogu će Kina preuzeti svojim uticajem na Rusiju biće presudno za buduće odnose Evrope i Kine", rekla je Analena Berbok uoči odlaska u Kinu.

Ona je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će rat u Ukrajini biti glavna tema njenih razgovora u Kini.

"Kao stalna članica Saveta bezbednosti Kina nosi posebnu odgovornost", rekla je Analena Berbok.

Osim s ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, nemačka ministarka spoljnih poslova bi trebala da se susretne i s potpredsednikom Kine Han Žengom.

Poseta Analene Berbok odvija se u senci pojačanih napetosti između Kine i Tajvana, koji službeni Peking smatra teritorijom Kine.

Političari vladajuće koalicije u Nemačkoj izrazili su uverenost da će Analena Berbok Kini jasno preneti stav Evropske unije u pogledu Tajvana.

"Ja sam uverena da ministarku spoljnih poslova neće moći 'motati oko malog prsta'. Kod predsednika Makrona je bombardovanje šarmom kineskog državnog vrha očito urodilo plodom", rekla je potpredsednica nemačko-kineske parlamentarne grupe Gide Jensen (Liberalno-demokratska stranka FDP).

Ona je time aludirala na izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je nakon povratka iz Kine rekao kako Evropa ne mora pod svaku cenu slediti pravac SAD kada je u pitanju Tajvan.

Uoči posete Analene Berbok Kini, kineska vlada je kritikovala raspravu u Nemačkoj oko mogućeg preuzimanja kontejnerskog terminala u Hamburškoj luci, koji bi preuzela kineska kompanija Kosko.

"Mi se nadamo da će nemačka strana odustati od politizacije jedne državne kooperacije", saopštila je kineska vlada. U istom saopštenju je izražena nada da nemačka strana neće u prvi plan stavljati pitanje "ideologije i bezbednosti".

Nemačka vlada je kontejnerski terminal u Hamburškoj luci u međuvremenu označila kao osetljivi infrastrukturni objekat pa iznova preispituje dozvolu za ulazak kineske državne kompanije KosKo u vlasničku strukturu ovog poduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina je upozorena

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 09:02

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je danas Kinu da ne upotrebljava vojnu silu u sporu sa Tajvanom..."Sporovi se moraju rešavati mirnim putem", rekla je ona posle razgovora sa svojim kineskim kolegom Ćin Gangom u Pekingu, dodajući da Nemačka sa velikom zabrinutošću...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.