Nastavlja se blokada: Zavoreni granični prelazi između Poljske i Ukrajine

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 13:52

Nastavlja se blokada: Zavoreni granični prelazi između Poljske i Ukrajine

Poljski farmeri ponovo su jutros blokirali četiri glavna granična prelaza između Poljske i Ukrajine za saobraćaj kamiona.

"Posle pauze za praznike, jutros smo nastavili blokadu prelaza Medika jer nije postignut pismeni dogovor sa vladom", rekao je za AFP Rafal Kondrou, jedan od organizatora protesta, dodajući da će blokada trajati do 3. februara.

Poljski farmeri ističu da i dalje trpe štetu zbog pada cena zbog uvoza ukrajinskog žita početkom prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine i traže subvencije i povoljne kredite.

Tri glavna granična prelaza blokirana su od početka novembra. Poljski drumski prevoznici protestuju protiv "nelojalne konkurencije" ukrajinskih kamiondžija i protiv ublažavanja pravila o pristupanju EU za kompanije iz te zemlje.

Pustili su samo tri kamiona na sat "Razgovaramo sa vladom, ali za sada bez rezultata", rekao je u četvrtak za AFP Rafal Mekler, jedan od organizatora blokade.

Preko prelaza su dozvoljena samo tri kamiona na sat, putnički saobraćaj i prevoz humanitarne i vojne pomoći.

Novi poljski premijer Donald Tusk izjavio je juče da će pokušati da ubedi poljske prevoznike da ne koriste blokadu kao sredstvo zaštite svojih interesa i naglasio da će vlada "učiniti sve" da zaštiti njihove interese od nelojalne konkurencije ukrajinskih prevoznika.

Varšava, Kijev i predstavnici EU su nekoliko puta razgovarali o krizi, ali do sada nisu postigli dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.