Puštena prva četiri srpska kamiona iz Ukrajine u Rumuniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2022, 14:41

Puštena prva četiri srpska kamiona iz Ukrajine u Rumuniju

Počelo je puštanje srpskih kamiona iz Ukrajine u Rumuniju, koji su od četvrtka bili "zarobljeni" na graničnom prelazu "Đakovo", rekao je Tanjugu generalni sekretar poslovnog udruženja Međunarodni transport Aleksandar Spasić.

Prva četiri kamiona su prošla granicu i ušla u Rumuniju nešto posle 15 časova, rekao je Spasić i dodao da to udruženje ima informacije da će svih oko 50 kamiona biti pušteno da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pređe u Ukrajinu i da će taj problem biti rešen.

"Najnovija vest je da je počelo puštanje naših kamiona iz Ukrajine za Rumuniju i prva četiri kamiona su puštena. Očekujemo puštanje i ostalih kamiona", rekao je Spasić.

Podsetio je da su srpski kamioni bili zaustavljeni na granici i da su ukrajinske vlasti to uradile, jer su naši kamioni prevozili robu za Rusiju ili Belorusiju ili iz tih zemalja robu za Srbiju.

On je dodao da su to bili razlozi prema nezvaničnim informacijama, ali da se to, ipak, ispostavilo na kraju kao tačno.

Spasić je kazao da je problem rešen zbog učestalih pritisaka sa naše strane i zahvaljujući angažovanju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ministra Tomislava Momirovića, koji je od jutros imao sastanke povodom tog problema na ukrajinsko-rumunskoj granici.

Naši vozači sedmi dan u kabini kamiona zarobljeni na granici

Kamioni sa srpskim registarskim tablicama koji se uglavnom vraćaju iz Rusije i dalje stoje u Ukrajini, zaustavljeni na graničnim prelazima. Najviše ih je na Đakovu, granici sa Rumunijom.

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je da je ambasada poslala notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine sa zahtevom da kamioni napuste i krenu ka Srbiji. Vozač Dragan Lazović koji je koloni već sedmi dan, za RTV je rekao da je situacija sve napetija a zalihe svih vozača gotovo iscrpljene.

"Situacija se ne menja, niko sa nama ne razgovara, niko nam ne izlazi ni sa kakvim predlogom. Sa novcem i sa hranom smo pri kraju, mi smo danima na putu, sedmi dan ovde u koloni, prodavnice su podigle cene, namirnice ponestaju", priča Lazović za RTV.

On je dodao i da mnogo ljudi napušta Ukrajinu putničkim vozilima.

"Bukvalno ne smete izaći iz kabine, oni se kreću velikom brzinom prema granici", napominje Lazović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.