Nariškin: Varšava pojačava pripreme za pripajanje zapadnoukrajinskih teritorija

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2022, 16:35

Nariškin: Varšava pojačava pripreme za pripajanje zapadnoukrajinskih teritorija

Poljska pojačava pripreme za zauzimanje teritorija u zapadnoj Ukrajini, izjavio je direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin u intervjuu za RIA Novosti.
„Informacije koje je dobila ruska spoljna obaveštajna služba ukazuju na to da Varšava pojačava pripreme za pripajanje zapadnoukrajinskih teritorija: teritorija Lavova, Ivano-Frankovska i većeg dela Ternopoljske oblasti Ukrajine“, naglasio je on. Nariškin je je precizirao da je poljski predsednik Andžej Duda naložio nadležnim službama da hitno pripreme zvanično opravdanje pretenzija prema zapadnoj Ukrajini. Prema njegovim rečima, Volinjski masakr 1943. godine postao je polazna tačka u arhivskim istraživanjima koja su u toku. Istovremeno, Varšava želi da na ovim teritorijama održi referendume kako bi „obezbedila legitimitet planiranih akvizicija“. Prema rečima Nariškina, Varšava namerava da deluje proaktivno i istrajno zbog straha da će visoki partneri u NATO-u pokušati da pregovaraju sa Moskvom na zimu. Istovremeno, sporazum možda neće uzeti u obzir interese i Ukrajinaca i Poljaka, naglasio je on. Osim toga, kako je objasnio Nariškin, u Poljskoj su sigurni da zaslužuju izdašnu nadoknadu za vojnu pomoć Kijevu, pružanje skloništa za izbeglice, kao i nedavni incident sa padom projektila, koji su vlasti morale da „progutaju“ po savetu SAD i evropskih zemalja.
 
Ipak, Nariškin je upozorio Varšavu da ne pokušava da anektira ukrajinske teritorije. On je napomenuo da je istorija „puna gorkih primera sukoba između poljskih i ukrajinskih nacionalista“ i pozvao „da se ne gazi na iste grablje“. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.