Napolitano: SAD krše ustav

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 09:39

Napolitano: "SAD krše ustav"

Mešajući se u sukob u Ukrajini američki predsednik Džozef Bajden krši ustav SAD, smatra kolumnista "Vašington tajmsa" Endrju Napolitano.

"Kongres nije mogao legalno da objavi rat Rusiji, jer nema razlog za to sa vojnog stanovišta. Rusija ne predstavlja pretnju po američku nacionalnu bezbednost. Štaviše, SAD nemaju ugovor sa Ukrajinom koji bi zahtevao obezbeđivanje američke vojske zaštite", piše autor.

Napolitano naglašava da Kongres nije objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rat Rusiji i nije dozvolio da se američki vojnici šalju da učestvuju u sukobu. Članovi Kongresa samo su odobrili isporuke oružja i finansijskih sredstava i dodelili Bajdenu 113 milijardi dolara, ali američki lider šalje trupe u Ukrajinu, ističe on. Autor objašnjava da se ne zna tačan broj američkih vojnika koji se nalaze u Ukrajini, jer oni "ne nose uniforme i njihova lokacija je tajna".

On je uveren da oni učestvuju u borbama, budući da održavanje i rad većine tehnike koju Vašington isporučuje Kijevu zahteva znanje i veštine koje poseduju Amerikanci.

"Da li Kongres poštuje ustav? Da li ga poštuje predsednik? Odgovori su očigledni. Prepustili smo ustav rukama nepoštenih političkih spletkaroša koji na njega ne obraćaju pažnju“, zaključio je Napolitano.

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da isporuke oružja Ukrajini ništa ne menjaju i samo produžavaju sukob. Kako je naglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, SAD i NATO direktno učestvuju u ovom sukobu ne samo isporukama naoružanja, već i obukom kadrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Vašington tajms": Američki Kongres nije objavio rat Rusiji

Izvor: 24sedam.rs, 03.Jul.2023, 07:13

Ali Kongres, kako piše kolumnista "Vašington posta" Endrju Napolitano, ipak troši novac na rat u Ukrajini

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.