Napeto na granici - još nema datuma za sastanak sa Putinom

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 15:20

Napeto na granici - još nema datuma za sastanak sa Putinom

Kijev -- Napetost na ukrajinsko-ruskoj granici mogla bi da traje sve dok Rusija ne završi vojne vežbe, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je procenio da bi to moglo da traje do septembra.

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice i nastavlja da ih tu drži uprkos obećanju da će povući trupe, rekao je Zelenski, dodajući da bi napetost na granici mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se nastavi, preneo je Rojters.

"Oni (ruske snage) se udaljavaju vrlo, vrlo sporo. Ovo je ozbiljna situacija i mislim da takva napetost može da traje do kraja vojnih vežbi, bar do septembra", istakao je Zelenski.

On je rekao i da su zapadni partneri Ukrajine u velikoj meri doprineli ublažavanju tenzija u odnosima između Kijeva i Moskve, ali da je u poslednje vreme njihov pritisak na Kremlj popustio. "Osećam njihovu podršku, ali mislim da bi trebalo da nas podrže više", naglasio je Zelenski.

Ranije danas ukrajinski predsednik je rekao da je njegova kancelarija započela pregovore sa Moskvom radi dogovora o sastanku sa ruskim šefom države.

"Iskreno ću vam reći da je razgovor između kancelarije ukrajinskog predsednika i Ruske Federacije (o organizovanju takvog sastanka) započeo", rekao je Zelenski novinarima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da su kontakti za pripremu potencijalnog sastanka između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog u toku, ali još nema preciznog datuma.

Prema njegovim rečima, do sada ima nekoliko širokopoteznih skica za razgovor, ali proces nije lak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.