Napadaju ruske baze: Udaraju pravo u centar?

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 16:18

Napadaju ruske baze: Udaraju pravo u centar?

Proukrajinski stanovnici Krima "sistematski" napadaju ruske vojne baze Molotovljevim koktelima, primoravajući Rusiju da pooštri svoj nadzor nad poluostrvom.

To je saopštila danas ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Prema podacima Glavne obaveštajne uprave (HUR), sukobi između proukrajinskog stanovništva i ruskih vlasti na Krimu su sve češći, prenosi Kijev independent. Da bi suzbila otpor, Rusija progoni sve "sumnjive" ličnosti koje bi mogle biti umešane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u takve incidente, koristeći masovne pritvore i nasilje, tvrde ukrajinski obaveštajci.

Nekoliko građana koji su odbili da prihvate ruske pasoše navodno je "nestalo", dok su drugi otpušteni sa posla, suočavaju se sa kaznama ili gubitkom imovine. Prema HUR-u, većina privedenih i uhapšenih su krimski Tatari.

Kako navodi ukrajinski portal, Krim je pod ruskom okupacijom od 2014. godine, a krimski Tatari i proukrajinski aktivisti koji su ostali na poluostrvu suočavaju se sa, tvrdi Kijev independent, redovnim progonom od okupacionih vlasti. Poslednjih nedelja bilo je čestih izveštaja o sabotažama i napadima na Krim.

HUR je izvestio o uništavanju skladišta municije na poluostrvu 28. jula, ali nije potvrdio svoju umešanost. Ukrajina je raketama pogodila mostove preko Čonharskog moreuza, a oštećen je i Krimski most preko Kerčkog moreuza. Ministar odbrane Aleksij Reznikov prošle nedelje je najavio da će Ukrajina nastaviti da napada mete na Krimu kako bi smanjila borbeni kapacitet Rusije i „pomogla da se spasu životi Ukrajinaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.