Napad na nuklearnu elektranu? Pretnja postoji

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 18:27

Napad na nuklearnu elektranu? "Pretnja postoji"

Ruske snage će sprečiti Ukrajinu da izvrši napad na Zaporožsku nuklearnu elektranu, koji Kijev namerava da pripiše Rusiji.

To je izjavio Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske državne nuklearne korporacije Rosenergoatom.

Karča je u utorak upozorio da ukrajinske oružane snage planiraju da napadnu ZNPP tokom noći 5. jula, preneo je TASS.

"Pretnja koju sam juče spomenuo još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvek postoji. Uz to, naše trupe su u visokoj pripravnosti. Imamo sve razloge da im verujemo i da se oslonimo na njih da sprečimo one iza reke, da ne spominjemo njihove gospodare iza Lamanša, od sprovođenja šeme koju su skovali", rekao je Karča za rusku televiziju Kanal jedan.

On je ranije kazao da ukrajinska vojska namerava da napadne elektranu dalekometnim, visoko preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Pored toga, prema njegovim rečima, ukrajinske oružane snage mogu da upotrebe municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenom iz južnoukrajinske nuklearne elektrane 3. jula. Rezervni plan, koji uključuje upotrebu visokoprecizne rakete Točka-U, naoružane bojevom glavom ispunjenom radioaktivnim otpadom, takođe, može da se primeni, rekao je Karča, pozivajući se na informacije koje su mu dostupne.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije je optužio Rusiju za navodnu zaveru za teroristički napad na elektranu Zaporožje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je optužbe Zelenskog kao još jednu laž.

Karča je sa svoje strane rekao da bi izjava ukrajinskih lidera mogla da posluži kao dokaz priprema Kijeva za napad na zaporošku nukelarku, koji bi na kraju imao za cilj da dodatno uvuče NATO u ukrajinski sukob kao stvarnu zaraćenu stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.