Najveći nemački proizvođač oružja otvara fabriku u Ukrajini

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 11:50

Najveći nemački proizvođač oružja otvara fabriku u Ukrajini

Nemački odbrambeni koncern Rajnmetal (Rheinmetall) otvoriće fabriku oklopnih vozila u Ukrajini u narednih 12 nedelja.

Armin Paperger, izvršni direktor Rajnmetala najavio je ovo u intervjuu za CNN.

Najveći proizvođač oružja u Nemačkoj takođe će obučavati Ukrajince za održavanje tenkova i drugih oklopnih vozila proizvedenih u fabrici. Fabrika će se navodno nalaziti na zapadu Ukrajine.

"(Ukrajinci) moraju sami sebi da pomognu — ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvek moraju da čekaju (da) im Evropljani ili Amerikanci (ne) pomognu u sledećih 10 ili 20 godina... to nije moguće", rekao je.

Kompanija se nada da će firma u Ukrajini proizvoditi oko 400 tenkova godišnje. Štaviše, tamo se takođe planira da se proizvode i popravljaju oklopni transporteri Fuchs.

Paperger je izjavio da se postrojenje može zaštititi od potencijalnih ruskih napada.

"U ovom trenutku postoje mnoge fabrike koje proizvode vojnu robu (u Ukrajini). To je samo još jedna — i to takođe možemo zaštititi", rekao je.

U maju je državni ukrajinski odbrambeni koncern Ukroboronprom potpisao ugovor o strateškom partnerstvu s Rajnmetalom, kojim je predviđeno stvaranje zajedničkog preduzeća.

Prema sporazumu, Ukroboronprom i Rajnmetal će započeti saradnju tehničkim održavanjem i popravkama oklopnih vozila koja su poslata u Ukrajinu.

Rajnmetal namerava da potpiše ugovore za stvaranje još dva zajednička preduzeća za proizvodnju municije i protivvazdušne odbrane.

Rajnmetal je najveći nemački proizvođač oružja. Prema podacima, kompanija je među prva tri proizvođača vojne opreme i municije u zapadnom svetu. U ovom trenutku, razmena vrednosti Rajnmetala je preko 10 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.