Izvor: B92, 09.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća ukrštenica na svetu

Lvov -- Najveća ukrštenica na svetu postavljena je na fasadu jedne višespratnice u ukrajinskom gradu Lvovu.

Horizontalna i vertikalna rešenja za ovu džinovsku ukrštenicu nalaze se svuda po Lvovu, čije je istorijsko jezgro 1998. uvršteno na Uneskovu listu svetske baštine. Ukrštenica je visoko preko 30 metara i pokriva čitavu jednu stranu stambene zgrade. Rešenja, koja noću svetle neonskim slovima, mogu se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naći na znamenitim gradskim mestima i atrakcijama, uključujući parkove, fontane i pozorišta.

Stanovnicima i turistima se pruža prilika da tokom šetnje vežbaju ne samo noge već i "male sive ćelije".

Budući da je ukrštenica, sa svojih 19 polja vodoravno i 34 uspravno, previše velika da bi bila popunjena rukom, umetnici koji stoje iza ove ideje predvideli su zanimljiv način da se ona popuni.

Kada padne mrak, fluorescentna slova unutar svakog polja počnu da svetle, otkrivajući sva rešenja, tako da ljubitelji ove "mozgalice" mogu da provere da li su dali tačan odgovor.

Velika ukrštenica je nastala iz želje da se u grad privuče što više turista.

Međutim, oni koji budu posetili Lvov moći će da se zabavljaju na ovaj način samo ako znaju ćirilicu.

Lvov se nalazi na krajnjem zapadu Ukrajine, nedaleko od granice s Poljskom. Poznat je kao grad sa bogatom kulturnom tradicijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.