Više od 20 poginulih u ruskim  napadima širom Ukrajine

Izvor: VOA, 28.Apr.2023, 14:02

Više od 20 poginulih u ruskim napadima širom Ukrajine

U ruskim vazdušnim udarima širom Ukrajiine, uključujući i Kijev, poginula je najmanje 21 osoba. Ovo su i najveći udari u poslednja dva meseca, dok se Ukrajina sprema na kontraofanzivu protiv Rusije. Najmanje 19 civila je poginulo u Umanu, uključujući i decu, a devet osoba je prebačeno u bolnicu, rekao je regionalni guverner. U gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje, projektil je pogodio kuću i ubio dvogodišnje dete i 31-godišnju ženu, rekao je regionalni guverner Sergej Lisak. U napadu su povređene i tri osobe. Prestonicu Kijev takođe su potresle eksplozije, a zvaničnici su saopštili da su jedinice PVO uništile 11 projektila i dva drona. „Spasioci će raditi dok se ne uvere da niko nije ostao pod ruševinama“, napisao je predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru. „Ruski teror možemo pobediti samo zajedno - snavbdevanjem Ukrajine oružjem, najstrožim sankcijama terorističkoj državi, pravednim kaznama za ruske ubice". Iz Kijeva je u petak saopšteno da je "skoro pokrenut veliki kopneni napad kako bi se povratila okupirana teritorija". Ukrajina se sprema za kontranapad uz pomoć stotina zapadnih tenkova i oklopnih vozila, na teritoriji koju je Rusija anektirala - što je oko petine ukupne teritorije. "Čim bude Božje volje, dobrih vremenskih uslova i odluke komandanata, krećemo", kazao je ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov. Dodaje da je Ukrajina skoro skroz spremna da krene u napad, a da će novo oružje biti "gvozdena pesnica". Nije bilo jasno šta je Rusija ciljala u napadima u petak. Ukrajinski nacionalni operater elektro mreže, Ukrenergo, rekao je da napad nije oštetio energetsku infrastrukturu. Kijev tvrdi da napadi na gradove daleko od linija fronta nemaju vojnu svrhu osim zastrašivanja i povrede civila, što je ratni zločin.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najmanje 19 mrtvih u ruskim napadima na centralni deo Ukrajine

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2023

Najmanje 19 osoba, među kojima je troje dece, poginulo je rano jutros u vazdušnim napadima Rusije na centralni deo Ukrajine, saopštile su vlasti u Kijevu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.