Najbaksuznija ruska brigada sada pod pratnjom snajperista; Nemamo gde sem napred

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 22:12

"Najbaksuznija" ruska brigada sada pod pratnjom snajperista; "Nemamo gde sem napred"

Ruska 155. pomorska brigada možda je najnesrećnija formacija u ratu u Ukrajini.

Nekoliko puta je dobijala naređenja za direktne napade na utvrđene ukrajinske položaje i pretrpela neverovatne gubitke zbog kojih je Kremlj nekoliko puta bio prinuđen da je obnavlja gotovo iz temelja, piše Forbs.

Prvi put se to dogodilo u martu 2022. godine, kada je brigada od 3.000 vojnika izgubila 20 odsto svojih vojnika u borbama oko Černihova na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine.

Osam meseci kasnije, u novembru, obnovljena brigada je gubila skoro stotinu ljudi dnevno u četvorodnevnom napadu na ukrajinski garnizon u Pavlivki u južnoj Ukrajini.

Zatim je, tri meseca nakon toga, krenula na sever da napadne Ukrajince u Vuhledaru. U nekoliko navrata tenkovima i borbenim vozilima kretala se ka gradu. Svaki put su ga zaustavljale ukrajinske mine, artiljerija, protivtenkovske rakete i dronovi. Svaki put je morala da se povuče, ostavljajući tela i vozila za sobom.

Kada su vojnici iz ove brigade ovog meseca konačno uspeli da zauzmu nekoliko blokova drugog ukrajinskog uporišta, to je bilo zato što im snajperisti iz sopstvene vojske nisu dali drugog izbora nego da krenu napred.

Pavlivka je pala prošle godine. Vuhledar još nije pao.

Kada je 155. brigada bila potpuno istrošena, Kremlj ju je ponovo izgradio i poslao 16 kilometara severno.

Sada pokušava da osvoji još jedno ukrajinsko uporište: naselje Novomihajlovku, koje brane 116. teritorijalna brigada i 79. vazdušno-jurišna brigada.

Sada brigadu prati još jedan peh. Ulazeći u naselje magistralnim putem sa istoka, brigada je naletela na minska polja i zone preko kojih lete dronovi. Samo ovog meseca izgubili su nekoliko desetina tenkova, borbenih vozila BMP i oklopnih traktora, kao i dosta pešadije.

U jednom napadu učestvovale su tri grupe, od kojih je svaka imala najmanje deset pešaka: preživela su samo tri vojnika.

"Evakuacija za ranjenike nije organizovana", tvrde marinci.

155. brigada je osvojila nekoliko blokova na istočnoj ivici naselja, oko 10 odsto ukupne površine Novomihajlovke. Marinci su išli napred jer nisu imali drugog izbora: takozvana "blokirajuća jedinica", sa snajperima, pratila ih je tokom poslednjih napada.

Te jedinice imaju naređenje da pucaju na trupe u povlačenju.

Nekim marincima je bilo dosta. „Oni nas ne vide kao ljudska bića“, kažu.

"Želimo da ovo stane". Međutim, brigada je već nekoliko puta obnavljana od nule, pa je malo verovatno da će se ovoga puta nešto promeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.