Nagli skok: Potez Rusije podstakao rast cena

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 14:18

Nagli skok: Potez Rusije podstakao rast cena

Cene pšenice oštro su porasle nakon što je Rusija obustavila učešće u sporazumu koji je garantovao siguran izvoz žitarica preko Crnog mora, rekli su trgovci.

Na Čikaškoj berzi cene pšenice porasle su u terminskim ugovorima za 3,4 posto, na 6,84 dolara po bušelu.

Porasle su i cene kukuruza, za dva posto, na 5,16 dolara po bušelu.

Okidač za rast cena bila je objava Rusije o obustavi učešća u inicijativi koja je garantovala siguran izvoz žitarica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i đubriva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, prema sporazumu Rusije, Ukrajine i Turske, postignutom u julu prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Sporazum je sklopljen na 120 dana i produžen je za još 120 dana u novembru prošle godine i za još 60 dana u martu. Istekao je danas, uz objavu Rusije da odredbe koje su se ticale njenog izvoza nisu ispoštovane.

Od početka avgusta prošle do 10. jula ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 miliona tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvestio je UN prošle nedelje.

Najviše je žitarica izvezeno u Kinu, gotovo osam miliona tona. Slede Španija i Turska sa šest odnosno 3,2 milijuna tona. Među pet glavnih uvoznika svrstale su se još Italija i Holandija, s 2,1 odnosno dva miliona tona žitarica.

Egipat, nekada glavni uvoznik, svrstao se na šesto mesto s uvezenih 1,6 miliona tona žitarica.

Pšenica je činila oko četvrtine izvoza, a kukuruz polovinu.

Parcijalni nastavak ukrajinskog izvoza zakočio je rast globalnih cena hrane, koje su u junu, prema indeksu UN-ove agenije za hranu i poljoprivredu bile niže za 11,6 posto nego u julu prošle godine.

Sporazum je garantovao i izvoz veštačkog đubriva, uključujući amonijak, kako bi se poduprlo sigurno snabdevanje hranom širom sveta, prenosi seebiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cene pšenice skočile nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu

Izvor: 24sedam.rs, 17.Jul.2023

Avgustovski fjučersi na čikaškoj berzi porasli su za 4,24 odsto na 6,89 dolara po bušelu u roku od nekoliko minuta

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.