„Naftogaz“ ocenio odluku Nemačke da dozvoli izgradnju „Severnog toka 2“

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2018, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Naftogaz“ ocenio odluku Nemačke da dozvoli izgradnju „Severnog toka 2“

Kompanija "Naftogaz" nazvala je odluku Nemačke da izda dozvolu za izgradnju gasovoda "Severni tok 2" neprijatnom, ali predvidljivom. Ovo proizilazi iz poruke ukrajinske korporacije na Fejsbuku.

"Protivdejstva se neće zaustaviti. Najbolja odbrana Ukrajine i njenih saveznika je završetak reforme tržišta gasa", saopštio je "Naftogas" i obećao da će "nastaviti borbu".

Juče je Berlinb izdao dozvolu za izgradnju i korišćenje "Severnog toka 2" u isključivo nemačkoj ekonomskoj zoni.

Pored toga, u januaru vlasti grada Štralsunda su dozvolile izgradnju morskog dela gasovoda u njegim teritorijalnim vodama, kao i na delu kopna.

Tako je "Gasprom" dobio sve neophodne dozvole za gasovod u Nemačkoj.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka sa ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod ide od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke, pored postojećeg gasovoda "Severni tok".

Operater gasovoda, čeka dozvolu u narednim mesecima za izgradnju gasovoda u četiri druge zemlje - Rusiji, Švedskoj, Danskoj i Finskoj.


Protiv projekta je nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitka prihoda od ruskog gasa. Latvija, Litvanija i Poljska zajednički su izrazili svoje neodobravanje izgradnje "Severnog toka 2". Njihovi lideri su uvereni da je ovo politički projekat. 

Nezadovoljne su planovima za izgradnju gasovoda i Sjedinjene Države, koji imaju ambiciozne planove za izvoz svog gasa u Evropu.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut



Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.