Nađi Savčenko 22 godine zatvora

Izvor: RTS, 22.Mar.2016, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađi Savčenko 22 godine zatvora

Sud u Rusiji proglasio je ukrajinskog pilota Nađu Savčenko krivom za smrt dva ruska novinara u Ukrajini i osudio ju je na 22 godine zatvora.
Sudija je završio čitanje presude koje je počelo juče, a Nađa Savčenko je proglašena krivom po svim tačkama optužnice, osim za ubistvo ukrajinskih civila, prenela je Raša tudej.
Savčenkova je negirala sve optužbe, a kada ju je sud proglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krivom, počela je da peva ukrajinsku himnu – zbog čega je objavljena pauza pre nego što je izrečena kazna od 22 godine zatvora, iako je tužilaštvo tražilo 23 godine zatvorske kazne.
Nađa Savčenko, stara 34 godine, borila se na strani ukrajinskih dobrovoljaca protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, gde je i zarobljena u junu 2014. godine. Optužena je da je odala koordinate za granatiranje u kojem je stradalo dvoje novinara i nekoliko civila u julu 2014. godine, kao i da je u toj akciji bila vođena "političkom mržnjom".
Optužena je po tri tačke – za ubistvo, pokušaj ubistva i nelegalan prelazak granice.
Sudija je danas rekao i da će Savčenkova morati i da plati kaznu zbog ilegalnog prelaska granice prilikom ulaska u Rusiju.
Njen advokat je najavio da ona neće priznati odluku ruskog suda kakva god ona bila i da se neće žaliti na presudu. Dodao je da će Savčenkova nastaviti štrajk glađu i žeđu, zahtevajući da bude puštena i vraćena u Ukrajinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.