Na ratištu – paradoks: Ukrajinske tenkove pokreću Rusi

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 12:04

Na ratištu – paradoks: Ukrajinske tenkove pokreću Rusi

Ukrajina koristi rusku naftu, prerađenu u Mađarskoj i Turskoj, za svoje tenkove i dizel generatore, piše nemački list Handelsblat.

To piše list nemački list Handelsblat, prenosi Sputnjik.

"To je paradoks rata: ukrajinski tenkovi sve više koriste naftu, poreklom iz Rusije. Prema podacima ukrajinske carine, Ukrajina sve više uvozi dizel gorivo iz Mađarske i Turske - obe zemlje u svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rafinerijama prerađuju naftu koja uglavnom dolazi iz Rusije", navodi list.

Istovremeno, kompanije koje ne dobijaju sirovine iz Rusije gube deo tržišta u Ukrajini. To je zbog činjenice, piše Handelsblat, da mađarski MOL ima konkurentsku prednost u odnosu na druge evropske naftne i gasne kompanije, jer ima specijalnu dozvolu Evropske unije da nastavi da snabdeva svoje rafinerije ruskom naftom.

Početkom jula mađarski ministar spoljnih i ekonomskih odnosa Peter Sijarto saopštio je da je Budimpešta zatražila od EU da na godinu dana produži izuzeće od sankcija, na osnovu čega će Slovnaft, podružnica mađarske naftne i gasne kompanije MOL u Slovačkoj, moći da izvozi naftne derivate, napravljene od ruske nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.