Izvor: RuskaRec.ru, 25.Apr.2017, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na linii: Ukrajina praktično priznala nezavisnost LNR i DNR

Predstavnik RF u Kontakt-grupi za rešavanje sitaucije na istoku Ukrajine Boris Grizlov najavio je da će Rusija uskoro početi da snabdeva električnom energijom Lugansku narodnu republiku, piše sajt Na linii, pozivajući se na agenciju Interfaks.
Vlada RF donela je odluku o obezbeđenju električne energije u okviru humanitarne podrške, rekao je Grizlov i dodao da odluka o prekidu isporuke električne energije Lugansku i >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << čitavoj republici spada u poteze kojima Ukrajina praktično odbacuje određene rejone Donbasa.
Ekspert o razgovoru Tilersona i Porošenka: Kijev se nada skandalu
Podsećanja radi Luganska energetska asocijacija po odluci Ministarstva energetike Ukrajine od 25. aprila u ponoć prekinula je isporuku električne energije LNR. Lugansk je ostao u mraku, a meštani prinuđeni da čekaju nekoliko sati dok snabdevanje elekričnom energijom bazirano na resursima samoproklamovane republike nije bilo ponovo uspostavljeno, konstatuje autor.
Generalno govoreći ukrajinska vlast se vrlo čudno ponaša u vezi sa povratkom odvojenih teritorija, navodi se u tekstu, i podseća da su u Čečensku Republiku, čak i u vreme kada je bila pod kontrolom oružanih formacija, iz federalnog budžeta ispravno slata sredstva za isplatu penzija i vršeno snabdevanje električnom energijom.
Mnogima se to činilo bespotrebnim, međutim reč je o elementu „nepriznavanja nezavisnosti“ koja je proglašena na čečenskoj teritoriji Ičkeriji. I taj elemenat je na kraju odigrao ulogu tako što je federalna vlast na terenu stekla podršku i uspela da uspostavi mir, piše u članku.
Kremlj: Ne pokušavamo da integrišemo DNR i LNR u Rusiju
U slučaju Ukrajine i Donbasa, primetno je da se radi o puzećem priznanju nezavisnosti, odnosno ne samo raketiranju, nego i žestokoj blokadi uz odbijanje da se obezbede neotuđiva prava stanovništva koje Kijev smatra svojim, navodi autor teksta i zaključuje da je „to izuzetno teško smatrati dalekovidom politikom".
„I ne radi se samo o tome šta će reći „civilizovani svet“, taj svet je odavno navikao da vidi ono što je predviđeno. Reč je o tome da Ukrajina upravo putem blokade i prekida električne energije odseca Donbas od svoje teritorije u doglednoj budućnosti. Ma koliko da joj je te budućnosti ostalo“, piše Na linii. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Povezane vesti

UN osudio Kijev zbog obustave isporuke električmne enrgiji LNR-u

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2017, 12:13

"UN je osudio odluku Kijeva  da obustavi isporuku električne energije teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike", izjavio je zvanični predstavnik generalnog sekretara Stefan Dužarik.. . «Veoma je važno da civilno stanovništvo, koje se nalazi usred borbi, ne trpi još više» ,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.