Na jednom mestu Putin, Makron, Merkel...tema Ukrajina

Izvor: B92, 24.Jul.2017, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jednom mestu Putin, Makron, Merkel...tema Ukrajina

Kijev -- Lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke danas će razgovarati o situaciji u Ukrajini, saopšteno je u Kijevu.

Sastanak će biti održan nakon što su prošle nedelje proruski pobunjenici saopštili da će formirati državu Malorusiju, koja će, kako su najavili, biti naslednica Ukrajine.

Na sastanku će učestvovati predsednici Rusije, Ukrajine i Francuske, Vladimir Putin, Petro Porošenko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Emanuel Makron kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Porošenko izjavio je da će na sastanku zatražiti ponovno uvođenje primirja na istoku Ukrajine, gde je za nekoliko dana poginulo više od deset vojnika.

Sukobi u regionima Donjeck i Lugansk izbili su u aprilu 2014, pošto je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine. Stanovnici tih regiona glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv proruskih pobunjenika.

U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum, koji podrazumeva prekid vatre, povlačenje oružja s linije sukoba i ustavne reforme.

Primirje se, međutim, stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sastanak o ukrajinskoj krizi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jul.2017

Lideri Ukrajine, Francuske, Njemačke i Rusije danas će razgovarati o situaciji u Ukrajini, saopćeno je u Kijevu. Sastanak će biti održan nakon što su prošle sedmice proruski pobunjenici priopćili da će formirati državu Malorusiju, koja će, kako su najavili, biti nasljednica Ukrajine. Na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.