Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2023, 12:52

NOVI BREND SRPSKE VOJSKE Strah i trepet za neprijateljsku živu silu: Srbija razvija avio-bombe vWAGK, FAB-250 PGB

Paralelno sa projektom privatnog beogradskog instituta za razvoj i istraživanje VLATACOM i Vojnotehnički institut iz Žarkova razvija svoj model planirajuće bombe FAB-250 PGB.

U poslednje vreme srpska odbrambena industrija na osnovu vojnih iskustava iz Ukrajine radi na modifikaciji vazduhoplovnih nenevođenih bombi čiji je glavni cilj povećanje efektivnog dometa primene avio-bombi, kao i njihove preciznosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ova ubojna sredstva su veoma podesna za modifikaciju jer ne zahtevaju velike novčane izdatke, dok je njihova razorna moć impresivna, jer se radi o avio-bombama.

Stručnjaci kompanije VLATACOM su na bazi nevođene vazduhoplovne bombe Mk82 napravili planirajuću viskopreciznu bombu pod nazivom “Wing Assisted Guidance Kit” skraćeno vWAGK koju su predstavili na poslednjem sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner-2023" u Beogradu.

Radi se o vođenom ubojnom sredstvu odnosno avio-bombi koje kada se odbaci radi u autonomnom režimu rada, jer poseduje sopstveno navođenje sa mogućnošću korekcije putanje u svim meteo-uslovima, danju i noću, čime se povećava tačnost odnosno smanjuje odstupanje od cilja bez obzira na domet.

Paralelno sa projektom privatnog beogradskog instituta za razvoj i istraživanje VLATACOM i Vojnotehnički institut iz Žarkova razvija svoj model planirajuće bombe FAB-250 PGB koja ima slične taktičko-tehničke karakteristike kao i planirajuća avio-bomba vWAGK.

Naime, ova, kako je definisano od strane konstruktora, precizno vođena avio-bomba sastoji se od kočione avio-bombe opšte namene FAB-250, zadnjeg odnosno repnog modula za vođenje i kompleta za povećanje doleta bombe. Vođenje se vrši integrisanim satelitskim GNSS i Inercijalnim sistemom navođenja.

Više o planovima i razvoju ovih sistema možete saznati na videu DOLE ispod:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.