NEŠTO BI MOGLO DA SE DESI SA GASNOM CEVI Kijev uputio neviđenu pretnju Mađarskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2022, 13:09

"NEŠTO BI MOGLO DA SE DESI SA GASNOM CEVI" Kijev uputio neviđenu pretnju Mađarskoj

Savetnik ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu a to je cev naftovoda "Družba" koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi "moglo nešto da se desi“.

Zerkalj smatra da je Mađarska iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

- U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod "Družba" - rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom nešto moglo da se desi.

Prema njenom mišljenju, tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to.

Советник министра энергетики Украины Елена Зеркаль заявила на фоне нежелания Будапешта отказываться от российского газа, что у Киева есть рычаг давления на Венгрию в виде идущей через Украину нитки нефтепровода "Дружба", с которой, по ее словам, может "что-то случиться". pic.twitter.com/oB0Ieyay6P

— Этна (@EtoEtna) May 26, 2022

Naftovod počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajnsk i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu. Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije "Ukrtransnafta", a Rusija plaća tranzit.

EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije. U pripremi je i šesti paket ali glavna tačka sporenja je embargo na uvoz ruske nafte. Mađarska blokira usvajanje paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na mađarsku ekonomiju.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina zapretila Mađarskoj da bi se „nešto moglo desiti“ sa naftovodom „Družba“

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2022

Savetnik ministra energetike Ukrajine Elena Zerkal rekla je, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odbije ruske energente, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda "Družba" koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim, prema njenim rečima, „bi moglo nešto da se desi“. Prema...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.