NEOČEKIVANI OBRT Amerikanci okređu leđa Ukrajincima? Tajni dokumenti iz Pentagona otkrili do detalja sve nedostatke kontraofanzive

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 07:56

NEOČEKIVANI OBRT Amerikanci okređu leđa Ukrajincima? Tajni dokumenti iz Pentagona otkrili do detalja sve nedostatke kontraofanzive

Afera koja drma ceo svet.

Strogo poverljivi dokumenti Pentagona koji su procurili na društvenim mrežama prikazuju pesimistično američko stanovište o stanju rata u Ukrajini, ističu ukrajinske probleme s oružjem i protivzračnom odbranom i predviđaju da će u narednim mesecima doći do zastoja u ratu, piše CNN. Dokumenti, za koje se čini da datiraju iz februara i marta, detaljno opisuju vojne nedostatke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ukrajine dok se Kijev priprema za prolećnu kontraofanzivu.

Nekoliko poverljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protivvazdušna odbrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na prvoj crti biti "potpuno iscrpljena do 23. maja", što sugeriše da bi Rusija uskoro mogla imati vazdušnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla da izgubi sposobnost prikupljanja kopnenih snaga u kontraofanzivi.

Dokumenti takođe naglašavaju probleme s ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat svega biti pat pozicija između dve strane u doglednoj budućnosti.

- Ruska žestoka kampanja iscrpljivanja u regiji Donbasa verovatno ide prema pat poziciji, osujećujući cilj Moskve da zauzme celu regiju ove godine - navodi se u jednom od poverljivih dokumenata.

Zvaničnici upoznati sa situacijom rekli su CNN-u da se čini da su dokumenti deo dnevnog obaveštajnog brifinga pripremljenog za više čelnike Pentagona, uključujući načelnika Združenog generalštaba vojske SAD generala Marka Mileja.

Dokumenti otkrivaju da je američka obaveštajna služba navodno u februaru upozorila da Ukrajina možda neće uspeti da prikupi dovoljno trupa i oružja za svoju planiranu prolećnu kontraofanzivu te da bi ona mogla da bude "puno manja" od ciljeva koje je Kijev zadao sam sebi - ponovo zauzimanje teritorija koje je zauzela Rusija, piše Guardian.

U dokumentu označenom kao "strogo poverljivo", koji citira Vašington Post, navodi se da se Kijev suočava sa značajnim "nestašicama u stvaranju snaga i održavanju" te da je stoga verovatno da će postići samo "skromne teritorijalne dobitke". Dokument je snimak situacije početkom februara i nejasno je koliko je Ukrajina, uz potporu država članica NATO-a, od tada uspela da nadoknadi nedostatke.

Drugi dokument, od 23. februara, u koji je Guardian imao uvid, daje pregled napretka izgradnje 12 "borbeno verodostojnih" novih brigada koje će voditi kontraofanzivu, opremljenih s 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih vrsta. Tri brigade trebali su da formiraju sami Ukrajinci, dok su preostalih devet trebali da uspostave uz pomoć SAD-a, saveznika i partnera. Planirane brigade bile su daleko od spremnosti u vreme kada su nastali dokumenti, a pet ih je tek trebalo da započne s obukom. Šest brigada imalo je pola ili manje opreme koju su trebale.

Dokumenti koji su procurili takođe su otkrili napete odnose sa saveznicima i partnerima, uključujući neke za koje se čini da su više naklonjeni Moskvi.

Jedan od dokumenata, izvučen iz obaveštajnih izveštaja CIA-e, pokazuje da je mađarski premijer Viktor Orban opisao SAD kao jednog od tri glavna protivnika njegove stranke Fidesz na političkoj strateškoj sednici 22. februara. Rasprava je održana na sastanku parlamentarne skupine Fidesz u Balatonfüredu. Provladin izvor u Budimpešti tvrdio je da Orban nije imenovao SAD, već Bajdenovu administraciju kao najvećeg protivnika, dodavši da je to "važna razlika".

- Članovi Fidesza bojali su se da će se američka vlada na neki način umešati u izbore - dodao je izvor.

- Odnos između Sjedinjenih Država i Mađarske nikada pre nije bio tako napet", rekao je diplomata iz Budimpešte.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TAJNI DOKUMENTI PENTAGONA Zapadni specijalci prisutni u Ukrajini: "Britanija ima najveći kontingent"

Izvor: Blic, 12.Apr.2023

Skoro 100 pripadnika specijalih jedinica država NATO-a prisutno je početkom ove godine na teritoriji Ukrajine, navodi se u jednom od desetina poverljivih američkih dokumenata koji su procurili na internetu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.