NA POMOLU RAZREŠENJE PRAVOSLAVNE KRIZE ? Patrijarh KIRIL predlaže okrugli STO - planirano učešće CRKAVA iz Ukrajine i Rusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2023, 23:02

NA POMOLU RAZREŠENJE PRAVOSLAVNE KRIZE ? Patrijarh KIRIL predlaže okrugli STO - planirano učešće CRKAVA iz Ukrajine i Rusije

Ruska crkva izuzetno uznemirena zbog učešća Carigradske patrijaršije u ukrajinskom sukobu.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predložio je da se razmotri ideja o okruglom stolu uz učešće Crkava iz Rusije i Ukrajine, a koju je inicirao generalni sekretar Svetskog saveta crkava Džeri Pilej, u cilju promovisanja mira.

- Patrijarh Kiril je istakao da Ruska pravoslavna crkva ceni želju Svetskog saveta crkava da doprinese miru i predložio je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se razmotri ideja koju je izneo generalni sekretar Saveta doktor Džeri Pilej o organizaciji okruglog stola na kom bi učestvovali predstavnici Crkava iz Rusije i Ukrajine - navodi se u saopštenju na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije povodom susreta patrijarha sa delegacijom Svetskog saveta crkava u Moskvi.

Istovremeno, patrijarh je naglasio da je Ruska crkva izuzetno uznemirena zbog učešća Carigradske patrijaršije u ukrajinskom sukobu.

- Upravo njeno učešće u razvoju međucrkvene krize u Ukrajini otežava naše učestvovanje u komisijama, odborima, kojima rukovode određeni predstavnici Carigradske patrijaršije - rekao je patrijarh Kiril delegaciji Saveta.

Ruski patrijarh je sa delegacijom Saveta takođe razgovarao o progonu koji trpi Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) od ukrajinskih vlasti i pogoršanja položaja vernika.

On je naglasio da naročitu zabrinutost i bol izazivaju direktan pritisak na kanonsku UPC, uključujući zauzimanje hramova, fizičko nasilje protiv sveštenika i parohijana.

Patrijarh Kiril je istakao da se RPC više puta obraćala međunarodnoj zajednici, svedočeći o ugnjetavanju pravoslavnih hrišćana u Ukrajini i pritisku na njih.

Generalni sekretar Svetskog saveta crkava uverio je ruskog patrijarha da ga potpuno podržava i da Savet namerava da govori istinu o situaciji sa UPC.

Sastanak predstojatelja Ruske pravoslavne crkve sa delegacijom Svetskog crkvenog saveta održan je u Danilovom manastiru u Moskvi.

Svetski savet crkava, čije je sedište u Ženevi, obuhvata oko 590 miliona hrišćana u 120 zemalja, a među članicama su, pored Srpske pravoslavne crkve, i Ruska pravoslavna crkva, Grčka pravoslavna crkva, Vaseljenska patrijaršija, Crkva Engleske, Metodistička crkva i brojne druge denominacije, dok Rimokatolička crkva ima status posmatrača.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.