Možemo da pobedimo monstruma – diktatori ne idu na odmor

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 18:25

"Možemo da pobedimo monstruma – diktatori ne idu na odmor"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da "veštački" nedostatak oružja sa kojim se Kijev suočava samo jača poziciju ruskog predsednika.

Zelenski je to rekao na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, dan nakon što se njegova vojska povukla iz Avdejevke.

"Bila je to odluka profesionalaca da spasu što više života Ukrajinaca", rekao je Zelenski i upozorio da je mali grad u Dombasu dokaz šta može da se desi ako Ukrajina ostane bez oružja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Zahvalivši se SAD i Evropi na dosadašnjoj pomoći, pozvao ih je i da učine više. "Nažalost, držanje Ukrajine u stanju 'veštačkog' nedostatka naoružanja, posebno artiljerije i sposobnosti dugog dometa, omogućava Putinu da se prilagodi trenutnom intenzitetu rata. Ovo samoslabljenje demokratije tokom vremena podriva našu zajedničku rešenost", rekao je Zelenski.

Zauzimanje Avdejevke predstavlja najveću promenu na linijama fronta od kada su moskovske trupe zauzele Bahmut u maju 2023.

Zelenski je rekao da je najvažnije što saveznici sada mogu da urade jeste da pošalju dodatne pakete naoružanja i sistema PVO. "Ne pitajte Ukrajinu kada će se rat završiti. Zapitajte se zašto je Putin u stanju da ga nastavi“, rekao je Zelenski.

"Ukrajina može da pobedi, a Rusija može da izgubi. Naše mogućnosti su ograničene samo brojem naoružanja, ali ne možemo da utičemo na to", rekao je on nakon što se njegova zemlja odupirala ruskoj agresiji 725 dana.

Ukrajina se suočava sa hroničnom nestašicom naoružanja, a američka vojna pomoć je mesecima blokirana u Kongresu. Republikance koji blokiraju paket od 60 milijardi dolara podržava Donald Tramp, koji će se na novembarskim izborima najverovatnije suočiti sa aktuelnim predsednikom Džoom Bajdenom, snažnim pristalicom Ukrajine.

"SAD su učinile mnogo za nas. Kongresmeni moraju da shvate da Rusiju možemo pobediti samo zajedno. Pobedićemo, sa njima ili bez njih, imamo samo jednu zemlju, Ukrajinu", naglasio je ukrajinski predsednik.

On je ponovo pozvao Trampa da dođe u Ukrajinu i upozna se sa situacijom na terenu. Javno sam ga pozvao, ali to zavisi od njegovih želja. Ako gospodin Tramp dođe, spreman sam da idem na ratište sa njim“, rekao je Zelenski.

Pozdravljen aplauzom u konferencijskoj sali hotela Bajerisher Hof, Zelenski je u svom govoru rekao da je 2024. godina koja zahteva zajedničko delovanje. "Ako ne reagujemo sada, Putin će sledeću godinu pretvoriti u katastrofu“, rekao je on i naveo Poljsku i baltičke zemlje kao sledeće Putinove mete.

On je ruskog predsednika nazvao "banditom“ i "monstrumom“, a najnoviji dokaz za to je pogibija u zatvoru ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. "Putin ubija koga hoće, opozicione lidere, svakog koga odredi kao metu“, rekao je Zelenski.

On je upozorio da, ako Putin sada ne bude poražen, neće biti važno ko je predsednik, jer će svaki novi ruski diktator znati kako da ostane na vlasti – otimanjem tuđe zemlje i kršenjem međunarodnog prava.

"Moramo učiniti ne nešto, već sve da pobedimo Putina. Diktatori ne idu na odmor", rekao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.