Moskva: Nacionalisti koriste civile kao odbrambeni štit, zahtevi ruskim snagama za pomoć u evakuaciji iz Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2022, 09:58

Moskva: Nacionalisti koriste civile kao odbrambeni štit, zahtevi ruskim snagama za pomoć u evakuaciji iz Ukrajine

Jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su punu kontrolu nad regionalnim centrom Hersona, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Ukrajinske vlasti potvrdile su da su ruske snage u potpunosti opkolile Herson, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo: U operaciji u Ukrajini poginulo 498 vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ranjeno njih 1.597.

Vesti o nebrojenim žrtvama u redovima ruske vojske su dezinformacija, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kada je reč o gubicima u redovima ukrajinskih nacionalista i vojske, Konašenkov je rekao da je preko 2.870 poginulih i oko 3.700 ranjenih, prenosi Sputnjik.

Ruske snage su, kako je rekao, od početka operacije uništile 1.500 vojnih objekata Ukrajine, a udari na objekte vojne infrastrukture Ukrajine se nastavljaju.

Konašenkov je novinarima rekao da civilna infrastruktura, objekti značajni za život stanovništva i prevoz rade normalno, navodi TASS.

"U gradu nema nestašice hrane i osnovnih dobara", rekao je Konašenkov.

On je naveo da se nastavljaju pregovori između ruske komande i gradske i regionalne uprave o rešavanju pitanja održavanja funkcionisanja objekata socijalne infrastrukture, obezbeđenja zakona i reda i bezbednosti stanovništva, prenosi TASS.

Prethodno je i Bi-Bi-Si objavio da su ruske snage zauzele Harkov, navodeći da, ako je on pao u ruke Rusa, to je najveći grad u Ukrajini koji su do sada preuzele ruske snage.

Gradonačelnik Hersona Igor Kolihajev saopštio je ranije da su ruske snage u Hersonu, gradu na Crnom moru, preuzele kontrolu nad železničkom stanicom i lukom

Kolihajev je za lokalni radio rekao da su u toku sukobi i okupacija grada.

On je naveo da je veliki broj ljudi poginuo, uključujući ukrajinske vojnike i civile Bi-Bi-Si je tokom noći javio da su ruske snage primećene na ulicamaa Hersona.

Rusi pogodili objekte ukrajinske službe bezbednosti

Oružane snage Rusije pogodile su preciznim oružjem objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i 72. Centar za informisanje i psiholoske operacije u Kijevu, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Uništeno oko 1.500 vojnih ciljeva u Ukrajini

Ruske oružane snage su od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništile više od 1.500 vojnih ciljeva, uključujući 13 borbenih aviona i 47 dronova, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Rusije.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju sa udarima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Tokom dosadašnjih vojnih operacija uništena su 1.533 vojna cilja, 54 komandna mesta i

komunikaciona centra oružanih snaga Ukrajine, 39 protivvazdušnih sistema S-300, Buk M-1 i raketnih lansera Osa, kao i 52 radarske stanice", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

Konašenkov je objasnio da je 47 ratnih aviona pogođeno na zemlji, dok je još 13 aviona i 47 dronova oboreno u vazduhu, kao i da je uništeno 484 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 63 višecevna raketna bacača, 217 komada artiljerijskog oruđa i minobacača i 336 jedinica specijalne opreme.

“Da bi se sprečili informacioni napadi na Rusiju, tehnološki objekti Službe bezbednosti Ukrajine i 72. Centar za informaciono-psihološke operacije u Kijevu su pogođeni preciznim oružjem”, izjavio je Konašenkov, a prenosi ruska agencija TASS.

Prema rečima portparola, kontrolna soba kijevskog TV tornja je takođe onesposobljena.

“U napadu nije oštećen nijedan stambeni objekat”, izjavio je Konašenkov.

Kako navodi TASS, rusko ministarstvo odbrane je na ove udare unapred upozoravalo, pozivajući državljane Ukrajine i građane Kijeva da napuste svoje domove.

Gruško: SAD izazivaju napetost s Rusijom koristeći Ukrajinu

Svako širenje NATO pogoršavalo je opštu bezbednosnu situaciju, ocenio je u današnjem intervjuu za TV Rusija-24 zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

"NATO je shvatio da ne može da postoji bez neprijatelja. Pomerajući svoje granice prema nama samo traži neprijatelja i tvrdi kako mora da se brani od velike pretnje sa istoka, pa im je zato potrebno oružje i povećanje vojnih budžeta. To je smisao i svrha NATO. Međutim, oni istovremeno samo pogoršavaju svoju bezbednost", rekao je Gruško.

On je ukazao da EU neće moći da postigne samodovoljnost na svetskoj areni ako ne shvati da tenzije sa Rusijom eskaliraju iz Vašingtona.

"EU bi morala sama da uvidi da ovu napetost u odnosima sa Rusijom i duž linije Istok-Zapad izazivaju SAD koristeći Ukrajinu u prvoj liniji borbe i da je taj američki projekat osuđen na propast, ma koliko novca da izdvoje za njega. Ukoliko to ne shvati, EU će ostati sateliti SAD u vojno-političkom smislu", rekao je Gruško naglasivši da Zapad mora da razume i prihvati da i Moskva ima svoje legitimne bezbednosne interese.

On je podsetio da se tokom kubanske raketne krize, izbor sveo na "crveno dugme ili crvenu liniju", međutim ipak je postignuta razumna ravnoteža interesa.

"I danas je najvažnije da države shvataju svoje legitimne interese, da priznaju da ih imaju i drugi među kojima je i Rusija sa svojim legitimnim interesima", poručio je Gruško.

MOR: Zahtevi ruskim snagama za pomoć u evakuaciji iz Ukrajine

Više od 10 zemalja, među njima Velika Britanija, Francuska, Japan i druge, zatražilo je od Rusije pomoć u evakuaciji svojih državljana iz Ukrajine, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Ruskoj Federaciji su do danas upućeni zahtevi za pomoć u evakuaciji njihovih državljana od raznih međunarodnih organizacija, uključujući specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju; stranih zemalja poput Belgije, Velike Britanije, Gane, Grčke, Indije, Indonezije, Italije, Kine, Poljske, Francuske, Švajcarske, Japana i niza drugih“, saopštio je Mizincev, prenosi TAS S.

On je naveo da je pomoć tražilo i lokalno stanovništvo, a da su ruske oružane snage danas već omogućile bezbednu evakuaciju specijalizovanih agencija UN iz Kijeva, kao i zaposlenih u ambasadi Grčke iz Mariupolja.

Dan ranije, osoblje OEBS-a je bezbedno evakuisano iz Donjecka u grad Rostov na Donu, rekao je Mizincev.

Ruske oružane snage su uspostavile bezbednosne koridore za civile koji žele da napuste Kijev, Mariupolj i Harkov, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Svi civili koji žele da napuste Mariupolj, iz bezbednosnih razloga mogu da idu na istok putem Mariupolj-Širokino. Sve ovo važi i za stanovnike Kijeva, koji mogu da napuste grad u pravcu Vasilkova. Pripadnici ruske vojske ni na koji način ne ometaju izlazak civilnog stanovništva“, rekao je Konašenkov novinarima, prenosi TAS S.

Moskva: Nacionalisti koriste civile kao odbrambeni štit

Nacionalisti u Ukrajini ne daju civilima da izađu iz opkoljenih gradova i koriste ih kao ljudski štit, izjavio je večeras šef ruske nacionalne odbrambene uprave Mihail Mizincev.

"Prema dostupnim informacijama, nacionalisti zabranjuju civilima, uključujući i strancima, da izađu iz gradova koji su blokirani. Imamo pouzdane informacije da je takva situacija u Kijevu, Harkovu, Marijupolju i još nekim mestima", rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

Prema Miznincevu, ukrajinski nacionalisti se kriju među civilima i koriste ih kao ljudski štit, čime izazivaju da se koristi oružje protiv nedužnih ljudi.

"Nikada nismo to uradili, niti ćemo", naglasio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.