Moša, Zelenski

Izvor: B92, 26.Dec.2023, 12:06

"Moša", Zelenski

Kijev nema novca da mobiliše pola miliona ljudi, izjavo je poslanik u ukrajinskom parlamentu Jaroslav Železnjak.

"Mislim da je gospodin predsednik malo pogrešio. Nije potrebno pola milijarde grivni (oko 12 miliona evra) da bi se mobilisalo 500.000 ljudi, već više, a svemu tome svedoče brojevi koje imamo. Očigledno je da nemamo toliki novac", kazao je Železnjak za kanal "Ukrajinska pravda" na Jutjubu.

On je podsetio da je budžet za odbranu za 2024. smanjen za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 300 milijardi grivni (skoro osam milijardi dolara) u odnosu na 2023. godinu.

Prema njegovim rečima, samo je Norveška dozvolila da se njen novac troši na vojne potrebe Ukrajine, dok ostali partneri nikada neće dati novac za to.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je nedavno na završnoj godišnjoj konferenciji da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.

On je dodao da će vojni i vladini zvaničnici razgovarati o tom "osetljivom pitanju", nakon čega će dodatnu mobilizaciju razmotriti parlament, i istakao je da bi tako masovna mobilizacija zahtevala dodatno finansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.