Monstruozni hibridi ubijaju Ruse: Nema im spasa?

Izvor: B92, 20.Jan.2024, 15:51

"Monstruozni hibridi" ubijaju Ruse: Nema im spasa?

Pre godinu dana ukrajinski komandanti su strahovali da bi njihovi sovjetski protivvazdušni lanseri mogli ostati bez projektila.

Novi radari, projektili i drugo oružje sa Zapada su putovali ka njima, ali polako.

Ukrajinci su se stoga okrenuli Poljskoj i Češkoj i uradili ono što su te zemlje već radile godinama ranije: počeli su da modifikuju svoje stare sovjetske protivvazdušne lansere (SAM) da ispaljuju rakete sa Zapada. Zvaničnici su ove hibride nazvali "FrankenSAM", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a jedan od njih upravo je oborio svoju prvu metu – ruski dron Šahed, piše Forbs.

Ukrajinski ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin kaže da se to dogodilo tokom ruskog napada u sredu (17. januara) ujutro. Rusi su napali sa 20 dronova Šahed, a Ukrajinci su oborili njih 19, dok je "FrankenSAM" oborio dron sa udaljenosti od oko 5 kilometara.

Tri verzije

Nejasno je koji je od tih prilagođenih SAM-ova oborio dron. Postoje tri verzije. Prvo je sovjetsko odbrambeno vozilo Buk, koje ispaljuje američke rakete Sea Sparrov; drugo sovjetsko vozilo, verovatno Osa, ispaljuje američke projektile Sidevinder; treći hibrid navodno kombinuje američke rakete Patriot sa sovjetskim radarima.

Hibrid Buka bi trebalo da bude u stanju da uspešno gađa ciljeve na udaljenosti do 16 kilometara sa radarskim navođenim raketama Sea Sparrov. Hibrid koji ispaljuje Sidevinders može imati nešto manji domet, dok treći hibrid, onaj koji ispaljuje rakete Patriot, može imati najveći domet: nekih 150 kilometara.

Hibridi kraćeg dometa su navodno testirani u SAD prošle jeseni, a oni sa dužim dometom su možda još u fazi razvoja.

Ovo neslaganje ima smisla. Hibridi Buk i (eventualno) Osa nisu prvi takve vrste. Još 2012. godine jedna poljska kompanija ponudila je stranim kupcima hibrid koji je praktično bio kombinacija projektila Buk i Sea Sparrov.

Poljski proizvođač raketa VZU upario je lanser Kub (prethodnik Buka) sa najnovijim modelom rakete Sea Sparrov. Nema razloga zašto ista porodica lansera, modifikovanih na isti način, ne bi mogla da radi sa starijim modelima raketa.

Otprilike u isto vreme, češka kompanija Retia je napravila hibrid Kuba sa raketama Aspide, italijanskim pandanom rakete Sea Sparrov, za vežbe češke vojske.

Nekoliko godina kasnije VZU je testirao nemačke rakete IRIS-T na svojim unapređenim lanserima Osa. Ako Akis može da ispali rakete IRIS-T sa infracrvenim navođenjem, nema razloga da ne ispali i Sidevinders.

Patriot hibridni sistem je zapravo jedini koji zahteva da se dizajnira od nule, a moguće je da se radi o hibridu koji nije tako hitno potreban. Ukrajina ima najmanje tri sistema Patriot, od kojih izgleda da dva štite Kijev i Harkov, dok se treći kreće duž južnog fronta i priprema protivmere za ruske avione.

Iako ukrajinski komandanti sigurno žele više sistema Patriot – čak bi im i ovi "monstruozni” hibridi bili dovoljni – za njih su trenutno veći problem rakete, a ne lanseri.

Ukrajinski arsenal raketa PAC-2 počeo je opasno da se smanjuje u decembru, u isto vreme kada je američka vojna pomoć posustala. Mesecima su proruski republikanci u Predstavničkom domu SAD odbijali da glasaju za paket vojne pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara.

Nestašica raketa je toliko ozbiljna da su se krajem prošle godine američki zvaničnici dogovorili sa japanskim kolegama o otkupu bez presedana, prema kojem će Japan kupljene rakete vratiti SAD kako bi popunio američke zalihe i olakšao slanje projektila u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.