Monasi mole da im se vrati svetinja: Oko Lavre ne može biti kompromisa

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 21:39

Monasi mole da im se vrati svetinja: "Oko Lavre ne može biti kompromisa"

Ukrajinska pravoslavna crkva podnela je tužbu da joj se prebace crkve Kijevo-pečerske lavre, koje su sada u državnom vlasništvu.

"Sveto-Uspenska Kijevo-Pečerska lavra, Ukrajinska pravoslavna crkva, u skladu sa stavom 2 člana 17 ukrajinskog Zakona o slobodi savesti i verskim organizacijama, podnela je peticiju za vraćanje objekata i imovine verskoj zajednici", napisao je protojerej Nikita Čekman, advokat guvernera Kijevo-pečerske lavre mitropolita Pavela.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasio da su crkve Kijevo-pečerske lavre u ovom trenutku u državnom vlasništvu, ali se UPC ne slaže sa ovom odlukom i smatra je nepravednom.

Takođe je podsetio da su parohijani zapravo obnovili crkve iz ruševina i da je pitanje zakonske odluke o povratku UPC pod kontrolom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Nadamo se da će molba manastira biti uvažena, i da će crkve Kijevo-pečerske lavre pripasti verskoj zajednici u skladu sa zakonima Ukrajine", dodao je Čekman.

Ministarstvo kulture Ukrajine je u martu obavestilo UPC o jednostranom raskidu ugovora o zakupu Kijevo-pečerske lavre, a monasi su morali da napuste Lavru 29. marta.

Kako je naveo ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Državna komisija je trebalo da počne sa preuzimanjem objekata Lavre 30. marta, međutim vernici dežuraju i mole se danonoćno, ne puštajući predstavnike vlasti u manastir.

Kako prenose mediji, na ulazu dežuraju i ukrajinski nacisti koji pozivaju na nasilje i vređaju vernike.

Vikar Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) rekao je da oko Lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim rečima, nemoguće je jednostrano raskinuti ugovor o zakupu objekata Lavre, potrebna je odluka suda u Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.