Molim vas, izađite iz Ukrajine, gospodine Putin

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Molim vas, izađite iz Ukrajine, gospodine Putin"

Dok se bliži “totalni rat” između Ukrajine i Rusije zbog sukoba u Kerčkom moreuzu, ukrajinski predsednik ima poruku za Putina, koju treba da mu prenese Tramp.

Naime, Petro Porošenko želi da američki predsednik lično prenese poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na predstojećem samitu G20 u Buenos Ajresu. Ta poruka glasi: "Molim vas, izadjite iz Ukrajine, gospodine Putin".

To je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam Porošenko u intervjuu za En-Bi-Si njuz, koji je objavljen dva dana posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinska vojska je spremna da brani zemlju, rekao je Porošenko, navodeći da računa na obećanja SAD o podršci Ukrajini. "Računam na SAD. Računam na američki narod", kazao je Porošenko. Porošenko je poručio da će Ukrajina pružiti otpor ako dođe do rata i da će Rusi "platiti visoku cenu" ako napadnu Ukrajinu. "Borićemo se za našu slobodu, za našu demokratiju, za našu zemlju", naveo je Porošenko.

U međuvremenu, Porošenko je potpisao ukaz o stupanju na snagu ratnog stanja. Danas je izjavio da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom. Zbog toga Porošenko navodi da njegovoj zemlji preti "totalni rat" s Moskvom.

"Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž granice je drastično povećan", rekao je sinoć Porošenko na televiziji, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo.

S druge strane, AP navodi da Rusi u krizno područje šalju još jedan sistem S-400, Rojters javlja da ruski vojni brod minolovac "Viceadmiral Zaharin" kreće od Crnog ka Azovskom moru.

Podsetimo, ruske snage su zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode, dok Ukrajina negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i naziva Moskvu agresorom.

EU i NATO pozvali su obe strane na popuštanje napetosti, a danas je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao Rusiju i Ukrajinu na "maksimalnu uzdržanost" i izbegavanje dalje eskalacije.

Prema nekim informacijama, među zarobljenim ukrajinskim mornarima bilo je i kontraobaveštajaca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Molim vas, izađite iz Ukrajine, gospodine Putin"

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2018

Dok se bliži "totalni rat" između Ukrajine i Rusije zbog sukoba u Kerčkom moreuzu, ukrajinski predsednik ima poruku za Putina, koju treba da mu prenese Tramp...Naime, Petro Porošenko želi da američki predsednik lično prene poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putin una predstojećem samitu G20...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.