Moguće intenziviranje borbi u Ukrajini tokom vikenda

Izvor: VOA, 07.Maj.2022, 16:20

Moguće intenziviranje borbi u Ukrajini tokom vikenda

KIJEV - Ukrajinski zvaničnici upozorili su stanovništvo da bi borbe sa Rusijom tokom vikenda mogle da se intenziviraju, uoči obeležavanja Dana pobede u Moskvi - 77 godina od pobede sovjetske armije nad nacistima u Drugom svetskom ratu. Praznik, 9. maj, u Rusiji će biti obeležen vojnim paradama. Rojters prenosi da će ruski predsednik Vladmir Putin Zapadu tada poslati poruku o "sudnjem danu". Rusko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da Moskva namerava da u Ukrajini rasporedi nuklearno oružje. "Rusija se čvrsto drži principa da u nuklearnom radu nema pobednika i da ga ne treba započinjati", rečeno je u ministarstvu. Ukrajinski zvaničnici iz Saveta za nacionalnu bezbednost tvrde da će Dan pobede doneti više granatiranja u određenim delovima zemlje. "S obzirom na to da ruske trupe nemaju značajnija postignuća do Dana pobede, rizik od pojačanog napada na ukrajinske gradove se povećava", napisali su zvaničnici na Fejsbuku. Ukrajina je upozorila građane da nađu zaklon kada čuju sirene za vazdušnu opasnost i izbegavaju masovna okupljanja. Ruske snage, do sada, nisu uspele da preuzmu potpunu kontrolu nad Marijupoljem. U čeličani u tom gradu i dalje se nalaze ukrajinski borci koji odbijaju da se predaju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su u toku pokušaji da se borci izvuku. Ruske snage su saopštile da je iz Marijupolja u subotu evakuisano još 50 civila.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUTINOV SLEDEĆI KORAK Od opšte mobilizacije do poruka o "SUDNJEM DANU": Ovo su opcije ruskog predsednika za Dan pobede

Izvor: Blic, 08.Maj.2022, 08:14

Rusija će 9. maja, kao i svake godine, obeležiti 77. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata vojnim paradama širom zemlje, a najveća će biti održana na Crvenom trgu u Moskvi. Ukrajinski i zapadni zvaničnici očekuju da će ruski predsednik Vladimir Putin iskoristiti dan prožet patriotskim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.