Osveta je počela, on je sledeći?

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 15:20

Osveta je počela, on je sledeći?

Trebalo je da to bude veličanstvena akcija najboljih ukrajinskih specijalaca – vraćanje ukrajinske zastave na Krim.

Pa makar i na nekoliko sati. Na najveći ukrajinski praznik, Dan nezavisnosti. I Volodimir Zelenski snimio je poseban govor ispred ogromnog murala ukrajinskog vojnika očekujući da će se naći u svim imalo relevantnijim svjetskim medijima.

A onda je odjeknula bomba – doslovno i u prenesenom smislu. Vladimir Putin je odlučio da je došao pogodan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutak da se jednom zauvek reši Jevgenija Prigožina, piše Indeks.

Malo eksploziva bilo je više nego dovoljno da se raznese njegov avion. S Prigožinom je nastradao i najuži vrh Vagnera.

Putin se biranim rečima "oprostio" od Prigožina. Ako je bilo po onoj "o mrtvima sve najbolje", puno je i rekao. No barem je službeno potvrdio da je Prigožin poginuo. Jer su neki od Vagnera finansirani blogovi počeli da tvrde da je preživeo jer je u zadnji tren zamenio avion, što ne bi bilo nemoguće jer je, uz onaj razneseni, na istoj relaciji u isto vreme leteo i drugi Prigožinov privatni avion.

Likvidacija Prigožina nije bila nikakvo iznenađenje. Dapače, mnogi su je najavljivali još od kraja juna kad je Prigožin pokrenuo oružanu pobunu pa od nje odustao. Ipak je bila ogromna vest. Tolika da je potpuno istisnula vesti iz Ukrajine. Umesto Zelenskog, na svim ekranima bio je Prigožin.

Istog dana, samo nešto ranije, rusko ministarstvo odbrane objavilo je smenu generala Sergeja Surovikina. Ni to nije bilo iznenađenje, kao što neće biti ni vest u skoroj budućnosti da je Surovikin preminuo nakon teške i kratke bolesti. Ili se nespretno okliznuo na stepeništu i proleteo kroz bolnički prozor nakon što je popio čaj.

Tako su ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog štaba Valerij Gerasimov ipak došli na svoje. Istrpeli su godinu dana javnog vređanja i mnogobrojne pokušaje smene, ali su sačuvali ne samo "fotelje" nego i život. Prigožin je u mrtvačnici. Surovikin bi tamo mogao završiti vrlo brzo. I još jedan galamdžija, Igor Girkin poznatiji kao Strelkov, završio je u zatvoru s jako dobrim izgledima da tamo i skonča.

Plaćenička vojska Vagner skončala je još pre dva meseca kad je pristala da se razoruža i pošalje u egzil u Belorusiju. Smaknuće Prigožina samo je njihov simboličan kraj. Preostali plaćenici potražiće drugog poslodavca, a oni najodaniji sledbenici Prigožina postaće "slobodni radikali" koje će ruske tajne službe pohvatati i na jako, jako dugo vremena strpati u kazamate.

Vagnerovi afrički poslodavci potražiće neku drugu rusku plaćeničku grupu da ih održi na vlasti. Delegacije ruskog ministarstva odbrane već obilaze sadašnje i potencijalne korisnike usluga nudeći im zamene za Vagner.

Nestanak Vagnera pogodio je i neke na Zapadu. Poljski predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki zadnjih su meseci rado navodili činjenicu da je manje od pet hiljada vagnerovaca došlo u Belorusiju uveravajući poljsku javnost kako se radi o ogromnoj opasnosti za sigurnost Poljske.

Koliko će Vagner nedostajati mnogima u Varšavi najbolje pokazuje izjava Moravjeckog od četvrtka, kad je rekao da će Vagner pod Putinom biti opasniji nego pod Prigožinom. Tako je razmrvljen, razoružan i obezglavljen Vagner Dudi i Moravjeckom još uvek pretnja.

Poljaci će na parlamentarne izbore 15. oktobra. Vladajuća stranka Pravo i pravda odlučila je od poljske vojske napravi jednu od najmoćnijih u Evropi i na to potroši desetinu milijardi evra pa opasnost od spoljašne agresije, bila ona stvarna ili preuveličana, odlično ide u prilog odbrani te odluke.

Jadna beloruska vojska teško da može ikog napasti te je dolazak Vagnera u kampove u Belorusiji bio odličan argument za politiku naoružavanja. Nekoliko naivnih izjava beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka samo je poljskom političkom vođstvu dalo još više argumenata. Toliko da je Varšava na granicu s Belorusijom poslala desetine hiljada vojnika i počela da zatvara granične prelaze. Dudi i Moravjeckom nestanak Vagnera će baš teško pasti, zaključuje se u tekstu koji je objavio hrvatski Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.