Mitropolit kijevski pisao Amfilohiju: Naša srca kucaju zajedno

Izvor: RTS, 21.Avg.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit kijevski pisao Amfilohiju: Naša srca kucaju zajedno

Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije, predstojatelj Ukrajinske pravoslavne crkve, uputio je pismo mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u kojem navodi da sa velikom tugom u Ukrajini primaju vesti o pogoršanju položaja pravoslavne crkve u Crnoj Gori i opasnosti od nasilnog oduzimanja svetinja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mitropolit Onufrije u pismu navodi da vesti koje do njih stižu "govore o opasnosti od nasilnog oduzimanja svetinja i rušenja pojedinih pokloničkih i molitvenih mjesta, kao i još mnogo čega, što ne može da ne unosi nemir u naše duše i srca".

Ističe i da su upoznati sa nedavnim Predlogom zakona koji su iznele crnogorske vlasti, a sa ciljem donošenja "cijelog niza diskriminatorskih mjera prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, a po pitanju crkvene imovine".
"Nažalost, sve se to događa na fonu podrške pojedinih političara i drugih nacionalistički nastrojenih lica kojima je strana istinska priroda crkve, kako bi pravoslavlje u Crnoj Gori odvojili od drevne tradicije srpskog naroda", dodaje se u pismu.
Ukazao je da u Ukrajini snažno osećaju iskušenja koja su skolila verni narod Crne Gore, "jer kod nas, takođe, ne prestaje progon svetog pravoslavlja koji podržavaju pojedini predstavnici ukrajinske države".
"Sveštenstvo i vjerni narod Ukrajinske pravoslavne crkve i dalje prolazi kroz slična iskušenja, gdje neki političari radi prolaznih interesa ovog svijeta nastavljaju da dijele tijelo crkve Hristove i unose duh sekularizma u crkveno dvorište. Zato danas u molitvi jedan za drugog naša srca kucaju zajedno", naglašava mitropolit Onufrije u pismu.
"Po riječima Svetog pisma, ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi; a ako li se jedan ud proslavlja, s njim se raduju svi udovi. U ovim evanđelskim riječima mi nalazimo snagu i utjehu, a naša tuga pretvara se u radost", ističe se u pismu.
"U ime episkopata, klirika i vernog naroda Ukrajinske pravoslavne brkve, bratski i molitveno podržavamo Vas, dragi vladiko Amfilohije, i povjerenu vam pastvu i želimo Vam neprestanu pomoć Božju u vašem tvrdom stavu za čistotu pravoslavne vjere i nepokolebivost jedinstva crkve Hrista i Boga našeg koja je stub i tvrđava istine", zaključuje mitropolit Onufrije u pismu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.