Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije o pogoršanju položaja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2019, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije o pogoršanju položaja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja položaja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnog Gori i izrazila podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

"Mi u Ukrajini s velikom tugom primamo vesti o pogoršanju položaja Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. Vesti, koje do nas stižu, govore o opasnosti od nasilnog oduzimanja svetinja i rušenja pojedinih pokloničkih i molitvenih mesta, kao i još mnogo čega, što ne može da ne unosi nemir >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u naše duše i srca", izjavio je mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije.

U pismu mitropolitu crnogorsko-primorskom SPC Amfilohiju, on je ocenio da se "na žalost, sve to događa na fonu podrške pojedinih političara i drugih nacionalistički nastrojenih lica kojima je strana istinska priroda Crkve, kako bi Pravoslavlje u Crnoj Gori odvojili od drevne tradicije srpskog naroda".

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Onufrije je podsetio da ni u Ukrajini ne prestaje "progon svetog Pravoslavlja koji podržavaju pojedini predstavnici ukrajinske države", tako da sveštenstvo i verni narod UPC prolaze kroz slična iskušenja.

UPC je pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska pravoslavna crkva zabrinuta zbog SPC

Izvor: B92, 21.Avg.2019

Ukrajinska pravoslavna crkva izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja položaja SPC u Crnog Gori i izrazila podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC..."Mi u Ukrajini s velikom tugom primamo vesti o pogoršanju položaja Pravoslavne Crkve u CG. Vesti, koje do nas stižu, govore o opasnosti od nasilnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.