Miting podrške Timošenkovoj

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting podrške Timošenkovoj

Na mitingu u Harkovu okupilo se više od 5.000 pristalica ukrajinske opozicije koji su tražili oslobađanje Julije Timošenko iz zatvora. Protesti održani uprkos tome što je lokalni sud zabranio to okupljanje.

Više od 5.000 ljudi protestvovalo je u ukrajinskom gradu Harkovu protiv vlasti, zahtevajući puštanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko, što su prvi veliki protesti opozicije u tom gradu na istoku Ukrajine.

Protesti su održani uprkos tome >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je lokalni sud zabranio okupljanje i što su desetine vozila javnog saobraćaja blokirale prolazak demonstranata, javila je agencija Frans pres.

Pristalice tri opozicione partije morale su da promene planiranu trasu protesta, jer su centralni trgovi i ulice Harkova bili blokirani tramvajima i trolejbusima, što je izazvalo kolaps u javnom saobraćaju.

Opozicija je organizovala proteste koji je trebalo da se poklope sa sudskim saslušanjem Timošenkove u Harkovu zbog utaje poreza, ali je taj pretres odložen zbog njenog lečenja u jednoj lokalnoj bolnici.

Vlasti Harkova su bile protiv tih demonstracija, prvog velikog okupljanja opozicije u istočnoj Ukrajini i zatražile su od suda da ih zabrani "kako bi se zaštitili interesi stanovnika Harkova", rekao je gradonačelnik Genadij Kernes.

Proteste su predvodili lider političke partije Udar (Pesnica) i svetski bokserski šampion Vitalij Kličko, lider nacionalističke partije Svoboda Oleg Tjagnibog i Arsenij Jacenjuk, čelnik pokreta Front promena koji se snažno zalaže za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.