Misterija na frontu: Odakle Ukrajincima severnokorejske rakete?

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 16:37

Misterija na frontu: Odakle Ukrajincima severnokorejske rakete?

Ukrajinske snage ispalile su severnokorejske rakete na ruske položaje u Donbasu, piše "Fajnenšel tajms".

Novinaru britanskog lista su dotičnu municiju pokazale kijevske trupe koje upravljaju višecevnim raketnim bacačem "grad" u blizini Bahmuta, koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Oznake na raketama sugerišu da ih je proizveo Pjongjang osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, navodi "Fajnenšel tajms".

Kako dodaje, ukrajinski vojnici su izjavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su ti projektili bili "veoma nepouzdani", ali da su i dalje srećni što ih imaju usred nestašice municije među kijevskim snagama.

"Potrebna nam je svaka raketa koju možemo da dobijemo", primetio je jedan od vojnika.

Upitani o poreklu raketa, vojnici su rekli da je jedna "prijateljska" zemlja "zaplenila" severnokorejske rakete sa broda i predala ih Kijevu.

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak je u izjavi za FT predložio da je municija možda zaplenjena od ruske vojske.

Britanski list piše da je "malo verovatno da će Severna Koreja direktno obezbediti municiju Ukrajini pošto Pjongjang podržava" rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

"Njujork tajms" i nekoliko drugih američkih medija su, pozivajući se na procene američke obaveštajne zajednice, pisali da Moskva nabavlja granate i rakete od Pjongjanga, dok je portparol Pentagona Pet Rajder izjavio da SAD imaju "indicije da se Rusija obratila Severnoj Koreji sa zahtevom za municiju."

Da su rakete kojih su se ukrajinski borci dokopali bile namenjene Rusiji je, međutim, malo verovatno, jer ih u tom slučaju Pjongjang ne bi slao brodom, a posebno ne kroz vode nad kojima kontrolu mogu imati NATO snage.

U intervjuu za Si-En-En, ruski ambasador u EU Vladimir Čižov odbacio je te tvrdnje, sugerišući da su celu priču izmislili zapadni mediji.

Izveštaj "Fajnenšel tajmsa" dolazi nakon posete Pjongjangu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Šojgu je tom prilikom istakao "bogatu istoriju saradnje" između Severne Koreje i Rusije, izrazivši uverenje da će te veze biti dodatno ojačane.

Ministar odbrane RF razgovarao je sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i drugim najvišim zvaničnicima, pregledao najnaprednije oružje Pjongjanga i prisustvovao vojnoj paradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.