Misterija MH17: Svi pipci vode do Rusije

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija MH17: Svi pipci vode do Rusije

Istražni tim koji se bavi obaranjem malezijskog aviona MH17 veruje da su visokorangirani ruski oficiri navodili ukrajinske separatiste povezane s padom aviona.

Međunarodni tim takođe navode da je ruski predsednik Vladimir Putin konstantno bio u kontaktu s liderima pobunjenika u Ukrajini, preneo je BBC i naveo da je rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo najnovija saznanja.

Međunarodni istražni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim, kojim rukovode Holanđani, doduše nije direktno povezala Rusiju s obaranjem malezijskog aviona punog putnika, ali jeste došla u posed presretnutih telefonskih razgovora ruskih vojnih zvaničnika i dvojice, od ukupno četvorice prosurskih separatista već optuženih za ubistvo 298 putnika i članova posade.

U tim presretnutim razgovorima, koje je obezbedila ukrajinska tajna služba, doduše, ne pominje se eksplicitno MH17, ali istražioci smatraju da su zvaničnici u Moskvi znali šta se događa na terenu a imali su i uticaj na sva "administrativna, finansijska i vojna pitanja samoproklamovane separatističke Donjecke Narodne Republike".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, s druge strane, negira te navode, a portparolka tog ministarstva Marija Zaharova optužila je međunarodni istražni tim da je manipulisao istragom kako bi se zaključak prejudicirao. "Objavili su neki materijal za koji se ispostavilo da je pola lažan, a pola nepotvrđen", kazala je ona.

Podsetimo, malezijski avion MH17 sa 298 ljudi u njemu, oboren je 17. jula 2014, kada ga je pogodila raketa lansirana s teritorije koju su tada kontrolisali proruski pobunjenici u Ukrajini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.