Miris kafe i iz naočara za sunce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 05:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miris kafe i iz naočara za sunce

U želji da napravi ekološki prihvatljive, a moderne naočare za sunce, ukrajinska kompanija "Ochis" rešenje za to našla je u talogu kafe.

Na ideju o jedinstvenom tipu naočara došao je izvršni direktor kompanije Maksim Havrilenko koji je eksperimentisao s različitim biljkama poput nane, peršuna i kardamona, pre nego što je pronašao pravi prirodni materijal u otpadu kafe.

Uz to, ove eko-frendli naočare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << modernog dizajna mirišu na kafu, prenosi Rojters.

"Kafa je crna, što je uobičajena boja za naočare za sunce koja se uklapa u svaku kombinaciju. Drugo, u svetu ostaju milioni tona taloga od kafe“, kaže Havrilenko za Rojters.

Kao neko ko potiče iz porodice optičara i sa iskustvom dužim od 15 godina u oblasti prodaje i proizvodnje naočara, Havrilenko je morao da odbaci preko 300 uzoraka pre nego što je uspeo da dobije savršene "Ochis coffee" naočare za sunce.

Zelena industrija talog kafe koristi za proizvodnju nameštaja, šoljica, boja i biogoriva, ali Havrilenko je pionir u proizvodnji naočara za sunce proizvedenih od ovog materijala.

Ekološke naočare za sunce ukrajinskog brenda izrađene su od kafe i lana, a lepljene su prirodnim biljnim polimerima, pa im je prednost i to što su biorazgradive i nakon 10 godina mogu se iskoristiti kao đubrivo.

Stakla nisu biorazgradiva, ali se mogu u potpunosti reciklirati.

"Cilj nam je da promovišemo naočare u Ukrajini i svetu, prvenstveno zbog same ideje o potrebi proizvodnje ekoloških proizvoda, ali i zbog mogućnosti ispravnog odlaganja otpada", rekao je Havrilenko.

Inače, procenjuje se da dnevno u svetu popije oko dve milijarde šoljica kafe.

Soc od kafe često završi u kanti, sudoperama ili deponiji, a nedavno su i dva preduzetnika iz Helsinkija došla na ideju kako da ga iskoriste na najbolji način i tako napravili patike od soca kafe.

Kako kažu, budući da su zabrinuti zbog uticaja industrije na okolinu, a nisu mogli da nađu patike koje su i udobne, i moderne i u skladu sa prirodom - napravili su svoje, objavljeno je ranije na sajtu www.kickstarter.com.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.