Ministarstvo spoljnih poslova objasnilo zašto Dačić NIJE PRIMAO ambasadora Ukrajine

Izvor: Blic, 21.Nov.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo spoljnih poslova objasnilo zašto Dačić NIJE PRIMAO ambasadora Ukrajine

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da ostaje privrženo prevazilaženju nesuglasica i unapređenju bilateralnih odnosa sa Ukrajinom, uprkos tome što ukrajinski ambasador Oleksandar Aleksandrovič u kontinuitetu, od početka mandata u Srbiji, daje nediplomatske i neprihvatljive ocjene o spoljnoj politici Srbije i njenim zvaničnicima.

U saopštenju Ministarstva, povodom izjave Aleksandroviča da je odnose dve zemlje narušilo glasanje Srbije "protiv Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ", odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu, ukazano je da se Ukrajina po pitanju Kosmeta ponašala suprotno vitalnim interesima Srbije.

Kao primere za to u Ministarstvu su naveli da se prilikom glasanja o članstvu takozvane republike Kosovo u Unesku 2015. godine delegacija Ukrajine nalazila van sale, što je bilo direktno suprotno vitalnim interesima Srbije.

Navedeno je i da Ukrajina podržava predloge zapadnih zemalja u vezi sa izmenom mandata misije Unmik na Kosovu i Metohiji, kao i dinamike sednica Saveta bezbjednosti UN posvećenih radu Unmika, čemu se Srbija oštro protivi.

"Republika Srbija i ministar Ivica Dačić lično su tokom predsedavanja OEBS-u pokazali posvećenost mirnom rešenju krize u Ukrajini, o čemu je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin pohvalno govorio", ističe se u saopštenju.

Reagujući na izjavu ukrajinskog ambasadora da 14 mjeseci čeka na audijenciju kod šefa srpske diplomatije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je ukazalo na to da ambasador Ukrajine u kontinuitetu, od početka mandata u Srbiji, daje nediplomatske i neprihvatljive ocene o spoljnoj politici Srbije i njenim zvaničnicima.

Kako se navodi, jedna od uobičajenih mera u diplomatskoj praksi u slučajevima kada strani predstavnici izlaze iz okvira Bečke konvencije jeste snižavanje nivoa kontakata na radni nivo, te je shodno tome, ambasador Ukrajine tokom ove godine više puta primljen u Ministarstvo spoljnih poslova na nivou pomoćnika ministra i zamenika pomoćnika ministra.

"Opšteprihvaćeni diplomatski princip je i pravilo reciprociteta. S obzirom na to da ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović nije nikada bio primljen kod šefa ukrajinske diplomatije Klimkina, kao i da se Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine na prijeme koje priređuje Ambasada Srbije odaziva na nivou šefa protokola, Srbija nema nikakvu obavezu, niti povod da postupa drugačije", napominje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je izrazilo žaljenje zbog izjave Aleksandroviča da je stav njegovog ministarstva "skoro isti" kao njegov, ali uprkos tome ostaje privrženo prevazilaženju nesuglasica i unapređenju bilateralnih odnosa sa Ukrajinom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.