Izvor: RuskaRec.ru, 21.Maj.2017, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane Švedske: Rusija hoće da podeli Zapad, saradnja je isključena

„Vojna agresivnost i nepredvidljivost Rusije velika su opšta pretnja, izjavio je ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist govoreći na Univerzitetu Džon Hopkins u SAD. Ta pretnja utiče na ekonomiju, oružane snage, vojne vežbe i saradnju između Švedske i Amerike. Cilj predsednika Putina je da od Rusije ponovo napravi svetsku silu", naglasio je švedski političar.
Po  njegovim rečima „Rusija je okupirala 20 odsto teritorije Gruzije, anektirala Krim, vodi rat na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << Ukrajine i podržava režim Bašara Asada u Siriji, gde se vrše strašni zločini protiv naroda“. Odnosi između Evrope i SAD su „kritično važni, kako bi se postigla ravnoteža u odnosu na Rusiju“, izjavio je Hultkvist u intervjuu za Goteborgs-Posten.
Ministar odbrane Švedske: Rusija je najveći izazov za evropsku bezbednost
Pored toga Rusi na razne načine „pokušavaju da dovedu do raskola na Zapadu“, smatra on. Zajedno sa komandantom OS Švedske Mikaelom Bjudenom upozorio je na  „opasnost od ruskog dezinformisanja“ u vezi sa švedskim  vojnim vežbama „Aurora“ koje će najesen biti održane uz učešće američke mornaričke pešadije. Manevri će biti najveći u Švedskoj u poslednje 23 godine, a učestvovaće, kako je najavio 20 hiljada vojnika i 40 organizacija. Dodao je da scenario podrazumeva „odbranu Švedske“. Naglasio je još i da Rusija održava „velike vojne vežbe duž granice sa Estonijom, Letonijom i Litvanijom, a planira i manevre „Zapad 2017“ paralelno sa „Aurorom“.
Iako Švedska ima vojnog atašea u Mokvi, a Rusija u Stokholmu između dveju zemalja, kako se ističe, ne postoji vojna razmena.
Vojna saradnja sa Rusijom je trenutno isključena, naglasio je Hultkvist. Švedska i SAD, pak održavaju zajedničke manevre, razmenjuju informacije, sarađuju u pogledu opreme i resursa i vode srateški dijalog.
Veoma je važno da SAD učestvuju u našem delu Evrope, i u Evropi generalno, zbog ravnoteže u situaciji u kojoj se danas nalazimo, rezimirao je švedski političar u tekstu koji u sažetoj verziji prenosi portal televizije RT na ruskom.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.